Grönkålssoppa

Soppa på grönkål är gott till huvudrätt, förrätt eller buffé. Servera gärna med kokta ägghalvor. Grönkålssoppa är billig och nyttig mat (grönkål innehåller mycket järn). 

Istället för grönkål med stjälk kan du räkna runt 450 gram hackad grönkål - färsk eller fryst. Grönkålssoppa blir godast när den fått stått lite ex. till dagen efter. Du kan smaka upp grönkålssoppa med en halv tsk stött fänkål eller riven muskot. Du kan laga grönkålssoppan med skinkspad istället för vatten och buljongtärning.

Grönkålssoppa passar att servera före en matigare dessert som ex. äppelkaka, ostkaka eller pannkakor med sylt och grädde.

4 portioner grönkålssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk grönkål med stjälk
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör: 4 ägg

Tillagning

  1. Använder du färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Dra av eller klipp av kålbladen från stjälkarna.
  2. Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke.
  3. Använder du fryst grönkål är det bara att öppna påsen.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stor kastrull i smör eller olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut.
  7. Strö över vetemjöl och rör ut det.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Rör om.
  9. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme.
  10. Koka ägg hårdkokta om du vill ha det till soppan.
  11. Tillsätt grädden på slutet och koka upp.
  12. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  13. Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer.
  14. Servera grönkålssoppan med ägghalvor, gott bröd kanske med färskost som pålägg.
E-mail
Medel: 4.3 (57 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer