Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa

Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa.
Vill du ha en hetare soppa kan du ta fyra finhackade thailändska Birds Eye chilis i soppan.
Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.

6 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 600 gram frysta ärtor
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 30 gram bladpersilja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Ansa och skölj purjolök och skär den i skivor.
  2. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Sätt undan hälften i en skål till servering.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta någon minut.
  5. Finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  6. Häll på ärtor, vatten och buljongtärningar.
  7. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  8. Skölj och hacka bladpersilja.
  9. Mixa soppan grovt med stavmixer direkt i grytan.
  10. Rör ner vispgrädde och värm upp.
  11. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer