AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.
Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 port grillade kycklingspett
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl sweet chili att pensla spetten med
  • 800 g potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • Sweet Chilisås: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. Blanda olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du klyftpotatisen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skölj och skär potatisarna i klyftor.
  5. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rödlök och paprika i potatisen. Lägg allt på en långpanna, ringla över olja, salta och peppra. Rör om och in i ugnen i 30 min.
  6. Tänd grillen.
  7. Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar.
  8. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  9. Servera spetten med klyftpotatisen och såsen. Gärna lite grönsallad till också (ruccola eller blandad sallad).


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis:

Fiskbiffar fiskburgare
Fiskbiffar eller fiskburgare. Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.
Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.
Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.
Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren.
Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.
Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.
Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.
Lammytterfilé med rödvinssås
Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.
Vegan sandwich
Vegan sandwich med grillad marinerad paprika, lök och aubergine samt veganmajonnäs, sallad, chili och barbequesås i surdegsbaguette.
En vegan macka som är en variant av steak sandwich fast utan kött, ägg eller ost.
Istället för de grillade grönsakerna ovan kan du ta andra grönsaker som rödlök, champinjoner, zucchini efter tycke.
Istället för surdegsbaguette kan du ta annat bröd som ex. skivat surdegsbröd.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Stekt kyckling med citron och rosmarin
Stekt kyckling med citron och rosmarin. Servera gärna med ugnsrostade grönsaker och klyftpotatis samt en god yoghurtsås till (blanda grekisk yoghurt med riven parmesan och lite vitlök). Eller servera med potatissallad.
Du kan använda en hel kyckling som du styckar i lår, två bröst (vardera bröst kan delas) samt vingar. Eller 4-6 kycklingklubbor.
Vintips till är ett vitt vin från ex. Sydafrika som Sauvignon Blanc.
Enkel kycklingcurry gryta
Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med liter gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar att servera till currygrytan.
Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.
Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.
Ceasarsallad med grillad kyckling
Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde
Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde. En vegetarisk pasta med hemgjord färsk gnocchi. Du kan också köpa färdig färsk gnocchi (räkna två paket till fyra portioner) men godast är att göra egen.
Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.
Med färdigköpt färsk gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.
Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Potatissallad med bönor
Potatissallad med morötter, gröna bönor och lök. Passar som tillbehör till det mesta. En bra bufférätt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ananasbrulée med vaniljglass
Ananasbrulée med vaniljglass. Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.
Kycklingspett med ananas
Kycklingspett med ananas. Goda och enkla ananas- och kycklingspett att grilla eller laga i ugn.
Kyckling och ananas passar gott ihop och gillas av många. Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker.
Sås med grekisk yoghurt smaksatt med vitlök är också gott till.
Ljus lageröl passar bra att dricka till.
Grillad helstekt fläskytterfile
Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris. Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till. Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad.
På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.
Istället för teriyakisås kan du blanda en dl ljus japansk soja med två tsk socker.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt.
Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek. Det går också med vatten och köttbuljongtärning eller flytande buljong.
Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad
Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad samt vinägrett vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook