AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.
Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
4 port grillade kycklingspett
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl sweet chili att pensla spetten med
  • 800 g potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • Sweet Chilisås: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. Blanda olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du klyftpotatisen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skölj och skär potatisarna i klyftor.
  5. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rödlök och paprika i potatisen. Lägg allt på en långpanna, ringla över olja, salta och peppra. Rör om och in i ugnen i 30 min.
  6. Tänd grillen.
  7. Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar.
  8. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  9. Servera spetten med klyftpotatisen och såsen. Gärna lite grönsallad till också (ruccola eller blandad sallad).


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis:

Vildsvinsstek med svamp i rödvinssås
Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås. En slags italiensk skinkstek. Går också bra med annan mör bit skinka, viltstek eller kyckling.
Potatismos med örter, pressad potatis, rostad potatis, hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris passar till vildsvinssteken.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor
Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor.
En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med kyckling och ädelost
Pasta med kyckling och ädelost. En gräddig och smaskig pasta med tagliatelle. Här även med bacon.
Gott till är en grönsallad med äpple (sök recept här på receptfavoriter.se) samt bröd.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Istället för kycklinglår kan du dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott. Godast blir färsk svensk kyckling.
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.
Grillade kycklingfiléer
Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna.
Marinad med vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt spiskummin. Gott till kycklingmarinad är också något krm rosmarin, tsk soja samt riven färsk ingefära.
Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem förslagsvis över natten i kylen. Lägg dem sedan i marinaden.
Grillade kycklingfiléer kan du servera med valfria tillbehör förslagsvis klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad. Du kan också låta dem kallna och servera i wraps, sallader, tärnade i bakpotatisröra osv.
Köp förslagsvis en kycklingfilé per portion.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Potatissallad med rödlök
Potatissallad med rödlök, purjolök, selleri samt lite vitlök. Blandad med en klar med dressing av olivolja, dijon och citron.
Gott som potatistillbehör till det mesta.
Hacka gärna bladen till sellerin också och garnera potatissalladen med dem.
Annat gott i potatissalladen är kapris, kokta tärnade rödbetor, kokta morötter och tryffelolja.
Äppelkaka med kardemumma
Äppelkaka med kardemumma. En slags sockerkaka med äpplen, kardemumma och kanel.
Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.
Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många.
Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.
Äppelbullar fyllda bullar med äppelmos
Äppelbullar. Hembakta fyllda bullar med äppelmos är gott till fika och picknick.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Sötpotatissoppa
Sötpotatissoppa. En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor (på bilden pizzamackor).
Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta;
Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik.

Grillad Guldsparid
Grillad Guldsparid. Helgrillad fisk i halster - här Guldsparid som är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort.
Kallas också Guldbraxen. Välj odlad Guldsparid då den i vilt tillstånd är hotad. Istället för Guldsparid kan man också grilla annan hel fisk enligt tycke.
Här har jag valt kokt potatis, sallad, kall sås med gräddfil, olivolja, citron och flingsalt som tillbehör men man kan välja andra tillbehör efter smak.
En Guldsparid väger runt några hekto upp till ett kilo. Räkna ca 350 gram hel och orensad fisk per portion.
Du behöver ett fiskhalster att klämma fast och grilla fisken i.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm
Grillade pilgrimsmusslor på avokadokräm. En god och nyttig liten förrätt, tilltugg, tapas eller aptitretare.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Räkna 1-2 stora eller 2-3 mindre pilgrimsmusslor per portion.
Vintips är ett vitt vin ex. av druvan Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker en per portion. Använder du de mindre frysta så ta då två per portion.
Grillglaze
Grillglaze. En glaze till grillat med god smak av soja, ingefära, rödvin, chili, ketchup och kanel.
Enkel och snabb att laga. Bara att pensla på det du grillar men funkar också som marinad.
Gillar du röksmak kan du ha i några droppar rökessende sk liquid smoke i glazen.
Asado helstekt helgrillat lamm
Asado grillfest med helstekt helgrillat lamm. Beställ lammet hos din kötthandlare i god tid.
Räkna ca 0,4 kg per person. Ett lamm väger ca 15 kilo och räcker alltså till 25-30 personer. Välj gärna ett lättrimmat och lättrökt lamm så blir det bättre genomstekt.
Har du ingen grillställning så fråga de som säljer lammet uppsatt på grillställning.
Annars behöver du en grillställning, grov ståltråd, 2 påsar briketter, nån påse kål, tändvätska, kratta och spade att pilla i glöden, vattenspruta att släcka brinnande fett och en hink med vatten att släcka vid ev. olyckshändelser. Ta också med några blad ugnsfolie att täcka områden som börjar brännas.
Istället för kol kan du använda ved såklart.
Köttermometer kan du mäta in i mitten mot benet om lammet är klart - ska vara 65-70°. Grillpensel, förkläde mm.
Ett stort stadigt bord med väl rengjord stor skärbräda eller liknande är bra att skära upp lammet på.
Enkelt och gott förslag att servera till helgrillat lamm är fransk potatisgratäng, tomatsallad med rödlök samt baconlindade haricots verts.
Vintips till helgrillat lamm är rött vin. Gärna smakrikt typ Shiraz, Chateau-neuf-du-Pape eller annat fylligt rött.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Laktosfria semlor
Laktosfria semlor. Fastlagsbullar med laktosfri grädde bakade med laktosfritt smör och mjölk.
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook