AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis

Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.
Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart. När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
4 port grillade kycklingspett
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl sweet chili att pensla spetten med
  • 800 g potatis (ca 8 stora potatisar)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • Sweet Chilisås: 1 burk matlagningsyoghurt, ca 2 dl
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. Blanda olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du klyftpotatisen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skölj och skär potatisarna i klyftor.
  5. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rödlök och paprika i potatisen. Lägg allt på en långpanna, ringla över olja, salta och peppra. Rör om och in i ugnen i 30 min.
  6. Tänd grillen.
  7. Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar.
  8. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  9. Servera spetten med klyftpotatisen och såsen. Gärna lite grönsallad till också (ruccola eller blandad sallad).


 

Fler recept ur samma kategori som Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis:

Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pastasallad med kyckling och pesto
Pastasallad med kyckling och pesto. Kall kycklingpasta med pestosås blir enkel och god pastasallad.
Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och stekt kyckling.
Låt alla ingredienser kallna innan du blandar dem till pastasallad. Förvara kallt. Ska du ha salladen en stund innan du äter den så tänk på att använda pasta av bra kvalitet som ex. Barilla och koka den inte klar utan ta den någon minut innan. Pastan i pastasalladen fortsätter ju att svälla och suga åt sig fukt. Billigare pasta blir lätt svampig och överkokt.
Grillade kycklingspett med bulgursallad
Grillade kycklingspett med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda.
Spetten kan också stekas eller grillas i panna på spisen. Eller grillas i ugnen.
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche samt riven parmesan är en god och enkel pasta som är snabblagad.
Om du vill kan du ta smaksatt crème fraich ex. örter och vitlök. Gillar du grädde kan du ha i 2,5 dl istället för en burk creme fraiche.
Färsk spenat, frästa champinjoner och hackad soltorkad tomat passar också i denna pasta.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Cataplana
Cataplana är ett recept på Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana och torsk är vitt vin klassiskt, speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Tunnbrödskorgar
Tunnbrödskorgar. Baka tunnbrödskorgar själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand samt viker till korgar.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Hembaka tunnbrödskorgar gör du genom att kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar.
Tunnbrödskorgar kan du ha till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Brownie brownies
Brownie eller brownies. En variant av svenska klassiska kladdkakan är brownies.
Brownie eller brownies är det engelska ordet på kladdkaka. Här med goda nötter och riktig smakrik mörk fin choklad i också.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis
Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis. Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Pasta med tonfisk, kapris och sockerärtor
Pasta med tonfisk, kapris, sockerärtor, spenat, vitlök, olivolja, lök, citron och riven parmesan.
Ta extra olivolja om du köper tonfisk i vatten istället för den i olja.
Istället för vanlig pasta kan du välja
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kikärtssallad med grillad paprika
Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Se alla recept ur kategorin Grillrecept
Matbröd
Matbröd. Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.
Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Grillad kyckling på rotfruktsbädd med kall paprikasås. Gott och enkelt med rotfrukter och kycklingklubbor eller kycklingben i en panna som sköter sig själv i ugnen serverat med en kall sås av matyoghurt och paprikapulver.
Du kan använda frysta kyckingdelar och lägga direkt på rotfrukterna men räkna då 1 timme och 15 minuters tillagning i 175 grader. Pensla då också kycklingen med ketjap manis efter halva tiden samt mot slutet.
Hallongrottor
Hallongrottor. Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook