Grillad hel fisk med gräslökshollandaise

Grillad hel fisk med gräslökshollandaise, kokt potatis och tomat- samt grönsallad. Du kan välja fisk som multe, makrill, stor aborre, regnbåge, guldbraxen (guldsparid), öring eller valfri sort. På bilden är det grillad multe.
Räkna att en fisk på runt 650 gram räcker till två portioner.
Välj fisk som är krav eller MSC märkt.
Fisken kan även grillas och stekas i ugnen på 225 grader i övre delen av ugnen på grillgaller med en långpanna under i ca 10 minuter på varje sida.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.

4 portioner grillad hel fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 fiskar à ca 650 gram som multe, stor aborre, makrill, guldsparid eller öring
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 6 kvistar färsk timjan eller någon tsk torkad timjan
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • Gräslökshollandaise: 1 dl citronsaft
  • 4 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram smält smör
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl hackad gräslök
  • Tillbehör: 16 st färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 klyftor citron
  • 2 stora tomater
  • 60 gram grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skölj fisken och rensa ur fiskarna. Lägg dem i en bunke med och täck med vatten. Rör i 2 msk salt och låt stå i 30 minuter.
  2. Tänd grillen.
  3. Förbered tillbehör och börja koka potatis. Skölj och tärna tomater. Skölj grönsallad och strimla den om du vill.
  4. Gräslökshollandaise: Koka ner citronsaft till hälften. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt svalna något till fingervärme.
  5. Finhacka gräslöken.
  6. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  7. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  8. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  9. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  10. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  11. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  12. Smaka av hollandaisen med att vispa i citronsaften, hackad gräslök, salt, socker och peppar.
  13. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller citronsaft.
  14. Håll den gärna varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt medan du grillar fisken. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm (äggen koagulerar) och såsen spricker.
  15. Ta upp och torka fisken torr med lite hushållspapper.
  16. Skär 3-4 sneda snitt i skinnet på båda sidor.
  17. Smörj in fiskarna med olivolja, salt, vitpeppar samt citronsaft.
  18. Fördela timjan samt bladpersilja i fiskarna.
  19. Grilla fisken 10 minuter på varje sida. Enklast är att klämma fast fiskarna i fiskgrillhalster men det går också bra på vanligt galler om du vänder dem försiktigt ex. med en stekspade i metall samtidigt som du håller emot med grilltången. En del skinn kan då fastna.
  20. Skär ev. bort huvudet innan servering.
  21. Servera de hela grillade fiskarna på fat med citronklyftor samt kokt potatis, gräslökssås och tomat- samt grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer