Grillad röding

Hel grillad röding i halster med tillbehör. Här med kokt potatis, en enkel örtsås, grillad sparris och citron.
Du behöver en folieform på 20-30 cm att lägga i mitten på grillen. Då slår ej lågor upp samt värmen blir lite lägre. Vidare behöver du ett lock till grillen. Önskar du lite röksmak så lägger du ett lager rökflis i foliepaketet.
Andra tillbehör som passar till är: pressad potatis, blomkålsris, grillad grönsaker som paprika, lök, zucchini, äggplanta; grönsallad, tomatsallad, Hollandaisesås, skirat smör och citron, olivolja och citron med mera.
Hel färsk röding är prisvärt och gott. Köp gärna svensk odlad röding. Grillar du fler än en fisk så välj två fiskar som är så lika i storlek som möjligt så att de är klara samtidigt.
Till fyra portioner kan du räkna en halv mindre röding vardera på 400-500 gram. Här två rödingar.
Grillar du med halster så är det lättare att vända, fisken fastnar ej på gallret och det är lättare att hantera fiskarna på grillen. En del halster är väldigt trånga varför du kanske får fixa till halstret så det har mer plats höjd för tjockare fiskar som röding.
Istället för att hacka färska örter kan du köpa hackade frysta örter.
Äter du förrätt och efterrätt räcker receptet till sex portioner.
Lätt att förbereda innan om du ska bjuda. Fisk, potatis och sås kan förberedas innan. Sedan grillar man fisk och sparris och kokar potatis.

4 portioner grillad röding

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 st hela färska rödingar à ca 450 gram, rensade med huvud och ryggben
  • 2 krm salt
  • 2 krm rosmarin
  • 2 krm timjan
  • 2 msk rapsolja
  • Tillbehör: 800 gram kokt potatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 knippe sparris
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 1 citron

Tillagning

  1. Skölj fisken i kallt vatten och torka av den.
  2. Skär några sneda snitt i skinnet.
  3. Salta och peppra samt gnid in med kryddor.
  4. Kläm fast fiskarna i halster.
  5. Tänd grillen.
  6. När du har lite glöd så peta den åt kanterna och placera en folieform i mitten på botten av grillen.
  7. Lägg på rödingarna i halstret och sätt över lock. Grilla och vänd då och då i ca 25-30 minuter beroende på storlek.
  8. Förbered tillbehör som potatis, sås och sparris.
  9. Koka potatis. Vänd den kokta potatisen i lite olivolja och hackad dill samt en nypa flingsalt.
  10. Örtsås: koka upp vatten med fiskbuljongtärning. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och lite citronsaft. Innan servering så rör du i crème fraiche och örter.
  11. Grilla sparrisen jämte fisken i ca 10 minuter. Akta så den ej bränns.
  12. Kontrollera så att rödingarna är genomstekta intill benet.
  13. Ta ur dem ur halstret och lägg upp på en stor skärbräda eller fat.
  14. Vik undan skinnet och plocka ut fiskkött. Rensa bort ben. Servera de grillade rödingarna med önskade tillbehör som kokt potatis, grillad sparris, citronklyftor, flingsalt och örtsås.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer