Grillad makrill med potatis och äppelsallad

Introduktion och förberedelse

Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt. Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja.

Gillar du vitlök så kan du trycka in skivad vitlök också.

Serveringsförslag

Grilltips

  • Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
  • Man kan även lägga makrillen i ett fisk-halster då är det enklare att vända på alla fiskar samtidigt.
  • Makrill är enkelt att laga och grilla hel. Grilla makrillen väl på båda sidor. Makrill är en fet fisk och passar bra att grilla rätt hårt så den är tillagad in till benet - den blir saftig ändå.
  • Det gör inget om skinnet bränns lite här och där för det brända kan man pilla bort när man äter. Resten av skinnet kan man äta då det är knaprigt och gott.

4 portioner grillad makrill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 makrillar (400-450 gram hel makrill per portion)
  • 0,5 dl ljus soja
  • 4 msk citronsaft
  • 30 g färsk ingefära
  • Potatissallad: 2 äpplen
  • 12 kokta färskpotatisar
  • 1 pkt gräddfil
  • 8 rädisor
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka färskpotatis (ca 25 minuter). Häll av och låt svalna.
  2. Sätt igång grillen.
  3. Skär skåror i fiskarna och stick ner tunt skivad ingefära. Grilla makrillarna på medelvärme cirka 10 minuter på varje sida.
  4. Pensla makrillarna med soja och citronsaft.
  5. Riv äpplen grovt och blanda med tärnad potatis och gräddfil.
  6. Skölj och skiva rädisor och blanda i med potatisen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera de grillade makrillarna med potatissalladen. Brännt skinn, fenor och huvud samt ben rensar du bort.
E-mail
Medel: 3.5 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 628 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-15