Dovrekaka

Introduktion och förberedelse

Dovrekaka med vaniljfyllning toppad med mandel och pärlsocker.

Kakan bakas med variant på vetedeg med jäst, ägg och smör i likt Karlsbaderdeg.

Jag har utgick från ett recept från Älvsjö Konditori men gjorde lite ändringar. Bland annat bakade jag i en springform istället för två mindre formar, justerade tillagning, jästid, lite ingredienser, lade till salt och bakpulver.

Serveringsförslag

Kakan passar till fika, utflykt och kafferep.

Varianter

  • Istället för att baka en kaka i en stor springform kan du baka två mindre Dovrekakor i formar på 16 cm diameter, flera andra mindre formar eller portionsvis i små bullformar av metall eller papper.
  • Istället för smörkrämen kan du fylla med äppelmos, citronkräm, rabarbercurd, fransk smörkräm eller vaniljkräm.

Min variant på Dovrekaka som blir knaprig med pärlsocker och mandel samt saftig och god med fyllning av vaniljsmörkräm.
Min variant på Dovrekaka som blir knaprig med pärlsocker och mandel samt saftig och god med fyllning av vaniljsmörkräm.

12 bitar Dovrekaka

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 3 tim 40 min

Ingredienser

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 2 msk ljummet vatten
  • 2 ägg M/L
  • 4 msk strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 160 gram smör
  • 1 msk mjukt smör till formen
  • 1/2 dl vetemjöl till utbakning
  • 1/2 ägg till pensling
  • 25 gram flagad mandel
  • 2 msk pärlsocker
  • FYLLNING: 100 gram smör
  • 1,75 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Låt smör bli rumsvarmt eller mikra det försiktigt ca 15 sekunder så det är mjukt men ej smält. Detta gäller både smör till degen och fyllningen.
  2. Vispa ihop ägg och socker i en stor bakbunke med en elvisp.
  3. Smula sönder jästen och lös upp i vattnet i en skål.
  4. Vispa ner jästen med äggen.
  5. Blanda mjöl, bakpulver samt salt i en kanna eller skål.
  6. Tillsätt mjölkblandningen till äggen och rör ihop till en smidig det med elvisp med degkrokar. Kör några minuter med elvispen.
  7. Klicka i smöret lite i taget och arbeta in i degen med degkrokarna.
  8. Klä en springform på 24-26 cm diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj den med mjukt smör.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord eller skärbräda.
  10. Skär loss en tredjedel av degen och tryck ut i botten på springformen.
  11. FYLLNING: Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en skål.
  12. Bred ut och fördela fyllningen över degen i ett jämnt lager.
  13. Ta en tredjedel av degen och rulla ut till en lång bit och lägg ut mot kanten runt insidan på formen.
  14. Dela resten av degen i 9 delar.
  15. Rulla ut varje del till bitar lika långa som formen är bred och fördela tvärs över formen i valfritt mönster.
  16. Täck över med bakduk och ställ att jäsa till dubbel storlek i ca 2,5 timmar.
  17. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  18. Pensla kakan med uppvispat ägg.
  19. Strö över pärlsocker och flagad mandel.
  20. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter.
  21. Ta ut och kontrollera så kakan är genombakt med en baksticka.
  22. Låt svalna 10 minuter i formen och skär sedan runt kanten och ta loss den.
  23. Skär upp kakan i bitar till servering. Förslagsvis till 12 bitar.
  24. Kan kan serveras nybakt eller vid senare tillfälle. Kan frysas in hel eller i bitar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 239 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande recept: