Lemon curd citronkräm

Lemon curd, citronkräm eller engelsk citronmarmelad. God på rostat bröd, scones (med the) eller skorpor eller som fyllning i tårtor ex. Lemon Curd-tårta.
Obs lemon curd citronkrämen håller sig inte så länge i kylen (14 dagar) men den kan såklart delas upp i påsar och frysas.
Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram). Det blir ca 350 gram.

2 burkar lemon curd citronkräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 citroner
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
  2. Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).
  3. Skrubba och skölj citronerna i vatten. Riv skalet fint på två citroner på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur totalt 1 dl citronsaft ur citronerna (ta ev en till citron). Sila i kastrullen (kärnor ska ej med).
  4. Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och rör hela tiden.
  5. Då ägg- och citronblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs citronkrämen ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
  6. När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
  7. Rör ner smöret.
  8. Krama ur gelatinbladet och tillsätt till krämen och vispa krämen slät.
  9. Häll upp på rengjorda små glasburkar (2 x 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburk och låt svalna. Förvar i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer