AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill

Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill Dillstuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare. Dillstuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag.
Dillstuvad potatis är klassiskt med rökt lax och citronklyfta samt knäckebröd.
Öl eller mjölk är gott att dricka till.
Grillad Halloumi ost är gott istället för lax (ett vegetariskt tips).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner dillstuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 14 medelstora kokta potatisar eller efter eget huvud
  • Till dillstuvning: 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka potatisen. Skala den innan eller efter. Låt svalna något så att du kan tärna den. Eller använd kall potatis.
  2. Tärna eller dela potatisarna i grova skivor.
  3. laga ev. stuvningen under tiden du kokar potatisen: smält smöret i en panna med höga kanter eller kastrull.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det i smöret. Tillsätt mjölken under omrörning och låt koka några minuter. Tillsätt ev. en skvätt grädde.
  5. Smaka av stuvningen med salt och peppar samt tillsätt dillen.
  6. Vänd i potatisar (låt dem bli varma om de varit kalla innan).
  7. Servera den dillstuvade potatisen. God med gravad lax och citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill:

Råstekt skivad potatis med vitlök
Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.
Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.
Välj fast en fast potatissort. Gärna vinterpotatis.
Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele
Persisk bondbönspanna Kokoe Baghele. En slags omelettpanna med bondbönor, saffran, valnötter och dill.
Bondbönspannan skärs i tårtbitar och kan serveras som en av flera persiska rätter gärna med blandad sallad och persiskt bröd eller naanbröd.
Ugnsrostad rotselleri
Ugnsrostad rotselleri. Rotselleri blir mycket god rostad i ugn med olivolja, salt och peppar.
Gott som tillbehör till det mesta ex. som alternativ till rostad potatis till kött, kyckling, fisk eller vegetariskt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Pressad potatis
Pressad potatis. Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.
Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt när den serveras till en rätt med mycket sås som ex. fisk med vitvinssås eller en god köttgyta.
Du kan välja fast eller mjölig sort. Välj goda ekologiska potatisar.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Morotssallad
Morotssallad. En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.
Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).
Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
Olivoljan kan bytas mot kallpressad rapsolja; vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger; örter som timjan, dragon, rosmarin passar också; istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott; sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander. Curry är också gott att smaksätta morotssallad med.
Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stuvad blomkål
Stuvad blomkål. Kokt blomkål stuvad i vit Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till blomkålsgratäng.
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Hemgjord nyponsoppa
Hemgjord nyponsoppa. Soppa av färska nypon eller torkade nypon blir riktigt god och får fyllig nyponsmak. Det finns också malda torkade nypon som blir god nyponsoppa bla från Saltå kvarn.
Dessutom utan konserveringsmedel. Hemgjord nyponsoppa är nyttig med bla mycket C-vitamin. Servera nyponsoppan kall eller varm.
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker kan serveras till samt ev. små mandelbiskvier eller skorpor. En del föredrar ovispad grädde.
En modern efterrätt blir nyponsoppan om du serverar den ex. i fina små skålar eller koppar, tillsätter lite fruktsoda i varje portion, toppar med lite grädde och rostad flagad mandel samt serverar biscottis (mandelskorpor) till.
Ett sött dessertvin som ex. Late Harvest från Sydafrika eller Trockenberenauslese från Tyskland passar då till.
Tack till Marita Hammarström i Asarum :)
Ädelostsås till pasta
Ädelostsås till pasta. En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle. Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola.
Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.
En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig.
En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.
Kokta marinerade linser
Kokta marinerade linser. Välj röda eller gröna linser. De marinerade linserna är ett gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta.
Följ grundreceptet och byt om du vill ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot balsamvinäger, socker mot honung eller varmpressad olivolja mot smakfull kallpressad.
Dubblera gärna receptet så kan du ha marinerade linser några dagar i kylen till fler gånger.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook