AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill

Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill Dillstuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare. Dillstuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag.
Dillstuvad potatis är klassiskt med rökt lax och citronklyfta samt knäckebröd.
Öl eller mjölk är gott att dricka till.
Grillad Halloumi ost är gott istället för lax (ett vegetariskt tips).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner dillstuvad potatis
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 14 medelstora kokta potatisar eller efter eget huvud
  • Till dillstuvning: 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka potatisen. Skala den innan eller efter. Låt svalna något så att du kan tärna den. Eller använd kall potatis.
  2. Tärna eller dela potatisarna i grova skivor.
  3. laga ev. stuvningen under tiden du kokar potatisen: smält smöret i en panna med höga kanter eller kastrull.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det i smöret. Tillsätt mjölken under omrörning och låt koka några minuter. Tillsätt ev. en skvätt grädde.
  5. Smaka av stuvningen med salt och peppar samt tillsätt dillen.
  6. Vänd i potatisar (låt dem bli varma om de varit kalla innan).
  7. Servera den dillstuvade potatisen. God med gravad lax och citron.


 

Fler recept ur samma kategori som Dillstuvad potatis stuvad potatis i dill:

Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar
Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm.
En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.
En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.
Kaviarsmör
Kaviarsmör är gott istället för vanligt smör till knäckebröd och sill.
Hummus hommus kikärtsröra
Hummus eller hommus som är en kikärtsröra av mosade kokta kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft.
Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta.
Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas.
Dekorera ev. hackad bladpersilja. Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du ta det också. Sumak hittar du i välsorterad affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Kan också ersättas med finriven citron, paprikapulver eller spiskummin. Droppa gärna lite olivolja över. Lägg ev. några hela kikärter på mitten. Hummus är vanligt till meze och godsaker från mellanöstern som falafel, tunnbröd, grillspett (kebab) samt tabbuleh.
Gott är att dippa bitar av tunnbröd som ex. varma pitabröd i hummusen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Potatisgratäng med palsternacka
Potatisgratäng med palsternacka, ost, grädde, lök, vitlök och mjölk. En god gratäng som får en touch av sötma från palsternackan.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Kall quinoasallad med majonnäs
Kall quinoasallad med majonnäs och grönsaker. En sallad med quinoa, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Kokta knippmorötter och potatisar
Kokta knippmorötter och potatisar. Prova morötter i andra färger. Goda orange, lila och gula knippmorötter kokta med delikatesspotatis samt svängda i smör och salt är gott tillbehör till det mesta.
Höstgryta
Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé. Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare. Grytan reds och smakas sedan upp enligt förslag nedan med grädde eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta.
Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor. Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Landgång med rostbiff
Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd osv så får du en mycket god landgång. Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.
Landgång är gott med en öl till.
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp. En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp. Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till.
Curry med grönsaker och Tzay
Curry med grönsaker och Tzay (sojakuddar). En vegetarisk currygryta med grönsaker som är god med ris.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Tzay säljs som spett och finns i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein marinerade i chili och ingefära.
Mejeriprodukterna som mjölk och grädde kan bytas mot sojamjölk och sojagrädde. Smör kan ersättas med olja eller margarin.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook