Laxpudding med skirat smör

Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.

5 portioner laxpudding

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 400 g lax, gravad eller rimmad i skivor
  • 2 kg kokt fast potatis, skalad i skivor
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 2 dl hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 kvistar dill till garnering
  • 200 gram smör
  • 1 citron till klyftor eller skivor

Tillagning

  1. Skala och koka potatis. Sätt åt sidan att svalna.
  2. Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Smörj en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt.
  4. Smörj botten med lite smör eller olivolja.
  5. Lägg ett lager skivad potatis i botten.
  6. Strö över dill och peppra.
  7. Fördela och varva sedan lax, skivad kokt potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst.
  8. Vispa grädden med äggen tillsätt något krm salt och vitpeppar.
  9. Häll äggstanningen över potatis, lax och dillen i formen.
  10. Lägg ev. några smörklickar på toppen.
  11. Grädda laxpuddningen i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Täck ev. över med folie då potatisen fått färg. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat.
  12. Värm och skira smöret i en kastrull. Skölj och skär upp citron i klyftor eller skivor.
  13. Servera laxpuddingen med det skirade smöret samt citronen. Garnera ev. med färska dillkvistar. Servera gärna några blad grönsallad till samt ev. lite skivad rödlök på den. Knäckebröd är också gott till laxpuddning.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer