Kallrökt lax med romsås

Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad. En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig. Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.
Ett vitt medelfylligt vin passar till. Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar också till.

4 portioner kallrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kallrökt lax, gärna skivad
  • 800 gram fast potatis ex. delikatesspotatis
  • 4 klyftor citron
  • 5 dl creme fraiche eller gräddfil
  • 75 gram röd, vit eller svart rom eller kaviar
  • 65 gram salladsblad ex. maché, spenat, ruccola eller valfri blandning
  • 4 kvistar färsk dill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Koka potatisen. Har den fint skal kan du koka med skal.
  2. Blanda rom eller kaviar med creme fraiche eller gräddfil i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
  3. Skölj citronen och skär upp citronklyftor.
  4. Skölj sallad och lägg förslagsvis upp i en skål eller på stort fat tillsammans med laxen.
  5. Skiva upp lax i tunna skivor om den inte redan är skivad. Lägg upp laxskivorna på ett fat och garnera med dillkvistar.
  6. Servera den kallrökta laxen med kokt potatis, romsås, citronklyftor och sallad.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer