Kallrökt lax med romsås

Introduktion och förberedelse

Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad.

En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig.

Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.

Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar till.

Att dricka till

Ett vitt medelfylligt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lageröl passar till laxen.

4 portioner kallrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kallrökt lax, gärna skivad
  • 800 gram fast potatis ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 klyftor citron
  • 5 dl creme fraiche eller gräddfil
  • 75 gram röd, vit eller svart rom eller kaviar
  • 65 gram salladsblad ex. maché, spenat, ruccola eller valfri blandning
  • 4 kvistar färsk dill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Koka potatisen. Har den fint skal kan du koka med skal.
  2. Blanda rom eller kaviar med creme fraiche eller gräddfil i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
  3. Skölj citronen och skär upp citronklyftor.
  4. Skölj sallad och lägg förslagsvis upp i en skål eller på stort fat tillsammans med laxen.
  5. Skiva upp lax i tunna skivor om den inte redan är skivad. Lägg upp laxskivorna på ett fat och garnera med dillkvistar.
  6. Servera den kallrökta laxen med kokt potatis, romsås, citronklyftor och sallad.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-22