AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl...
Sök
Android

Gravad lax

Gravad lax Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)
8-10 port gravad lax
Förberedelse: 20 min
Tillagning:2 dagar
Klart på:2 dagar 20 min

Ingredienser:

  • 1,2 kg lax av mittbiten
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • eventuellt 2 msk gin, whisky eller valfri sprit
  • # Gravlaxsås: 1 dl svensk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 2 dl olja
  • 1 dl finklippt dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Filéa laxen och plocka bort alla små ben.
  2. Blanda salt, socker och peppar.
  3. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner.
  4. Strö på hälften av saltblandningen och dillen.
  5. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna.
  6. Strö på resten av kryddorna och dillen.
  7. Täck formen med plastfolie.
  8. Låt laxen stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
  9. Efter 2-3 dygn är laxen gravad och kan skivas upp i tunna skivor och serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Gravad lax:

Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Viltbiffar viltfärsbiffar
Viltbiffar eller viltfärsbiffar. Biffar med viltfärs. Gott och vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs, rådjursfärs eller vildsvinsfärs.
Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs.
Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 grader.
Du kan också göra biffarna till viltköttbullar istället.
Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos osv samt gärna en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ceasarsallad med lax
Ceasarsallad med lax, ceasardressing, romansallad, surdegskrutonger, riven parmesan och bacon (valfritt).
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt jasminris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Picknickmacka med laxröra
Picknickmacka med laxröra. Mackor fyllda med laxröra smaksatt med rödlök i majonnäs och yoghurt med sallad.
Istället för frallor eller bullar kan du ta baguettebröd, ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara laxmackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Röd curry med kyckling eller biff
Röd curry med kyckling eller biff. En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett.
Servera med jasminris eller risnudlar.
Med hemgjord röd chilipasta blir curryn mycket god. Det tar dock lite tid att laga currypastan. Men det sparar du in nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 10 portioner. Frys in resten till nästa gång. Currypastan håller sig även i kylen en vecka.
Det går också att använda köpt färdig röd currypasta men har du smakat hemgjord currypasta så vill du gärna ha det istället.
Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser där samt ev. en stor mortel.
Kyckling Flygande Jacob
Flygande Jacob. Kyckling i ugnen med bacon, grädde, chilisås, curry, banan och jordnötter. Nej, den flygande kycklingen heter inte Jacob utan namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt. En gammal favorit som känns helt rätt till fest och uppskattas av barn som vuxna.
Paprika i bitar passar också i.
Servera flygande jakob med ris, helst Basmatiris (tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och en bit hel kanel när du kokar det). Råris, thairis eller vildris passar med.
En blandad grönsallad eller tomatsallad är också gott till Flygande Jacob.
På bilden är receptet dubblat till 8 portioner. Överbliven flygande jacob är gott som resträtt.
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gratinerat potatismos med gräslök
Gratinerat potatismos med gräslök, ost och grädde. Lätt att förbereda och gott till det mesta. Potatismos smaksatt med gräslök som sedan gratineras med lite ost och grädde i ugnsfast form eller portionsformar hastigt i ugnen.
Sallad med linser
Sallad med linser. Grönsallad blandad med gröna linser, morot, rödlök, tomat, oliver samt senapsdressing.
Du kan variera linssalladen efter tycke med röda linser, Belugalinser eller svarta linser. Vidare bönor som Adzukibönor, vita bönor, svarta bönor osv. Andra grönsaker som passar i linssallad är tärnad gurka, avokado, rivna rödbetor, granatäpple, tärnat äpple, riven zucchini, strimlad rödkål, salladslök, skivade champinjoner med mera.
En vegansk linssallad.
Ökensandkakor Ökensand
Ökensandkakor. Mycket goda småkakor som är smuliga likt fin sand i konsistensen därav namnet Ökensand. Kakorna får smak av brynt smör.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Viltpaté viltpate
Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Du kan laga egen god Cumberlandsås - sök recept här på receptfavoriter.se
Silltårta
Silltårta. Ett gott och annorlunda sillrecept till sillbord, midsommar, julbord eller påskbord. Frusen sill? jodå, det är gott. Låt dig inte skrämmas. Det är mer som en silltårta. Inspirerat av Skånska sillakademiens frusna sillatårta. Låt tårtan tina något innan servering.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Jordgubbstårta med kokos
Jordgubbstårta med kokos. Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar .
Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination. Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Midsommarbakelse
Midsommarbakelse av rulltårta med jordgubbar och vispad grädde. Enkla och smidiga att förbereda till midsommarbuffén. Ett gott alternativ till midsommartårtan.
Rulltårtan kan du baka i god tid samt förvara i kylen. Till servering så skivar du upp och garnera varje skiva med vispad grädde och färska jordgubbar.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Se alla recept ur kategorin Julmat
Kålgryta med revbensspjäll
Kålgryta med revbensspjäll. En variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis.
Kan serveras som kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.
Helgrillad kyckling
Helgrillad kyckling i ugn. Att grilla en eller två hela kycklingar i ugnen är både enkelt, gott och billigt.
En hel kyckling räcker till 4 portioner.
Tips är att grilla två kycklingar på en gång om de får plats i ugnsformen samtidigt. Om inte all kyckling går åt så kan du spara den kyckling som blir över. Du kan ex. stycka upp den i delar (lår och bröst) eller tärna kycklingköttet. Frys sedan in och spara till senare tillfälle.
Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). Här har jag valt crème fraiche istället för grädde som är i originalreceptet.
Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.
Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd. Vidare är de stekta i olivolja istället för smör.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Kall Parmesanröra
Kall Parmesanröra. Färskost smaksatt med riven Parmesan. En enkel men god röra, sås eller crème som smakar bra till det mesta som kött, grönsaker, grillat, kyckling, till buffé osv.
Istället för Kesella kan du ta annan naturell färskost. Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare). Men desto finare parmesan desto godare sås.
Vegansk vitlökssås
Vegansk vitlökssås med Oatly Mat Fraiche (creme fraiche av havre), vitlök och örter som dragon, basilika, oregano och rosmarin samt salt och peppar.
Enkelt och gott som kall vitlökssås till det mesta.
Örterna är valfria.
Annat gott att smaksätta vitlökssåsen med är het chilisås, citronsaft och honung.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Pilgrimsmusslor med pasta
Pilgrimsmusslor med pasta och pesto, avokado och cocktailtomat samt babyspenat. En nyttig, god och grön pasta.
Sök recept på hemgjord pesto här på receptfavoriter.se
Godast är de färska större pilgrimsmusslorna och då räcker tre per portion. Använder du de mindre frysta så ta då fem per portion.
Du kan också använd färsk pasta som tagliatelle om du vill.

Rödbetsjuice
Rödbetsjuice. Råsaft eller juice från råa rödbetor är mycket gott och nyttigt. Du behöver en råsaftcentrifug.
Gott är att smaksätta rödbetsjuicen med lite färsk ingefära. Håller sig i kylen.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook