AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Gravad lax

Gravad lax Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
8-10 port gravad lax
Förberedelse: 20 min
Tillagning:2 dagar
Klart på:2 dagar 20 min

Ingredienser:

  • 1,2 kg lax av mittbiten
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • eventuellt 2 msk gin, whisky eller valfri sprit
  • # Gravlaxsås: 1 dl svensk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 2 dl olja
  • 1 dl finklippt dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Filéa laxen och plocka bort alla små ben.
  2. Blanda salt, socker och peppar.
  3. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner.
  4. Strö på hälften av saltblandningen och dillen.
  5. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna.
  6. Strö på resten av kryddorna och dillen.
  7. Täck formen med plastfolie.
  8. Låt laxen stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
  9. Efter 2-3 dygn är laxen gravad och kan skivas upp i tunna skivor och serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Gravad lax:

Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Kycklinggryta med grönsaker
Kycklinggryta med massor av goda grönsaker smaksatt med bacon, grädde, vitlök, chili, basilika, oregano och passerade tomater.
Gott med kokt råris, pastaskruvar, potatismos eller couscous.
Grönsakerna kan varieras och bytas ut som du önskar efter tycke och tillgång. Förslag på andra grönsaker som passar i grytan är tärnad rotselleri, palsternacka och kålrot; strimlad vitkål; blomkål; strimlad fänkål med mera.
Grillad entrecote med aiolipotatissallad
Grillad entrecote med aiolipotatissallad. Rostad potatis i Aiôli (vitlöksmajonnäs) är ett gott tillbehör till grillad entrecôte.
Aiolipotatissallad är gjord med rostad potatis, morot, knipplök, vitkål blandat med aioli (vitlöksmajonnäs) samt en gnutta med cayennepeppar samt ruccola och bladpersilja. Knaprig ugnstorkad lufttorkad skinka blandas på slutet i potatissalladen och ger knaprig sälta.
Det behövs ingen mera sås då potatissalladen är sås och potatis i ett.
Potatissalladen med vitlöksmajonnäs funkar utmärkt som tillbehör till allt grillat som biff, fläskfilé, lax, kyckling, fiskspett mm
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Laxkotlett med gräslökssås
Laxkotlett med gräslökssås. Grillad eller stekt laxkotlett med en god vitvinssås smaksatt med Vermouth och gräslök.
Gott till laxkotlett är råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv.
Du kan också ha hackad dragon och persilja i såsen samt smaksätta med dijonsenap.
Vintips till laxkotletterna är ett fylligt vitt vin ex. Grûner Weltliner från Österrike; en ekfatslagrad Chardonnay; eller Semillon från Australien osv.
Laxpasta med pesto och rökt lax
Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.
Grillad lax med avokadosalsa
Grillad lax med avokadosalsa. Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med kokt färskpotatis. Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax. Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay.
Välj god fin kallpressad olivolja. Likaså fin vällagrad vit- eller rödvinsvinäger. Ju godare desto godare salsa.
Citron- eller limesklyftor är gott till laxen.
Vidare kan du ha i hackad färsk koriander i salsan samt att garnera laxen med om du gillar det.
Hackad färsk basilika och bladpersilja passar också i salsan.
Laxen kan också stekas i panna eller i ugn.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Räksoppa soppa med räkor
Räksoppa som är en klassiker till fest, förrätt, soppmiddag eller sopplunch. En riktigt god soppa med handskalade räkor.
Vintips till räksoppa är ett vitt aromatiskt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Välj räkor som fiskats hållbart gärna Nordhavsräkor från ex. Koster som i skrivande stund ej är hotat bestånd.
Servera gott nybakt bröd till eller långa brödkrutonger (sök recept på receptfavoriter).
Lasagne med kyckling kycklinglasagne
Lasagne med kyckling och svamp i tomatsås och god ostsås på toppen. En god variant av hemgord lasagne med kycklingkött från färsk eller grillad kyckling.
Förutom att lasagne är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina.
Marängtårta med rispuffar
Marängtårta med rispuffar. En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Halloncheesecake
Halloncheesecake. En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.
Salladsdressing med senap och honung
Salladsdressing med senap och honung. En söt, sur och stark dressing till sallad.
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Saffranssemla semla med saffran
Saffranssemla. Semla med smak av saffran. Vetebullarna till semlan har här smaksatts vackert gula med lite saffran.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Sill med vitlök vitlökssill
Sill med vitlök eller vitlökssill. Blanda inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar. Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Snaps med ingefära hemgjord ingefärssnaps
Snaps med ingefära. Hemgjord ingefärssnaps är gott och ingefära är nyttigt bla för hjärtat och mot inflammationer. Ingefärssnaps är också god som aperitif med massor av krossad is och en klyfta lime.
Här recept på att smaksätta en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annat okryddat brännvin eller vodka.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Brännvinsost
Brännvinsost. Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.
Blir också gott med konjak, calvados eller whisky.
Knäck i mikro
Knäck i mikro är lätt att koka och blir god knäck till jul. Koka knäcken i en stor skål så knäcken ej kokar över. Använd ej en plastskål - välj glas eller porslin som tål hög värme.

Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Inlagd gurka med ingefära
Inlagd gurka med ingefära. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med ingefära ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Blåbärssylt
Blåbärssylt. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker.
Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Chokladmaränger med mascarpone och bär
Chokladmaränger med mascarpone, bär och rostade hasselnötter. En god dessert. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna chokladmaränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden mascarpone och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, soltorkad tomat, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller små delikatesspotatisar smaksatt med dressing på fransk Dijonsenap, vinäger och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast tärnad kokt potatis blir också mycket gott med dressingen.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Fläskfiléspett med guacamole
Fläskfiléspett med gucamole, spenatsallad och kokt färskpotatis. Goda spett med marinad och paprika, rödlök och zucchini.
Istället för färskpotatis kan du ta annan fin delikesspotatis. Eller ersätta med mer grillad zucchin, paprika och rödlök för en GI-variant.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook