AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Gravad lax

Gravad lax Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
10 port gravad lax
Förberedelse: 20 min
Tillagning:2 dagar
Klart på:2 dagar 20 min

Ingredienser:

  • 1,2 kg laxfilé, gärna av mitt-biten
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk gin, whisky eller valfri sprit (valfritt)
  • Gravlaxsås: 1 dl svensk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 2 dl olja
  • 1 dl finklippt dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Filéa laxen och plocka bort alla små ben.
  2. Blanda salt, socker och peppar.
  3. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner.
  4. Strö på hälften av saltblandningen och dillen.
  5. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna.
  6. Strö på resten av kryddorna och dillen.
  7. Täck formen med plastfolie.
  8. Låt laxen stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
  9. Efter 2-3 dygn är laxen gravad och kan skivas upp i tunna skivor och serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Gravad lax:

Zucchini med vitlöksfrästa räkor
Zucchini med vitlöksfrästa räkor. Gott med sallad, bönsallad, quinoa, matvete, ris eller bröd. Funkar också som förrätt eller på buffé.
Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater
Kalkonfilé i ugn med soltorkade tomater i sås av crème fraiche och vitt vin smaksatt med vitlök, soja och persilja. Enkelt, gott och snabblagat.
Gott med potatis (kokt potatis, klyftpotatis eller pressad potatis), råris, basmatiris eller pasta som tagliatelle. Grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Blåbärskaka
Blåbärskaka. En enkel och god kaka med blåbär du kan baka i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Gott på är även hackad pepperoni och pressad vitlök.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Garnera gärna med torkad oregano. Det är också gott att toppa med sallad på slutet ex. ruccola, cocktailtomater, babyspenat, oliver, kronärtsskocka och grillade grönsaker som paprika och zucchini.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Vidare kan man frysa deg i bollar lagom till en pizza genom att styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form med lite olivolja i botten i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Pannacotta med passionsfrukt
Pannacotta med passionsfrukt. Den söta gräddiga hemlagade pannacottan passar utmärkt med sötsyrlig passionsfrukt. Hemgjord pannacotta är en enkel och perfekt dessert att förbereda innan.
Vintips till pannacotta med passionsfrukt är ett sött dessertvin ex. Vin santo, tyskt beerenauslese, franskt sött typ Château d\\\\\\\\\\\\\\\'Yquem, eller billigare Amfora Muscat.
Ska du ha pannacotta till buffe så kan du göra en större sats men fylla mindre portionsformar ex. grappaglas, snapsglas, espressokoppar osv. Fördela lite passionsfrukt i varje.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger
Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger. Sallad med färsk spenat blir kanongod med syrlig balsamvinäger och riven parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammspett
Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.
Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).
Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.
Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås.
Snaps med Johannesört hemgjord johannesörtssnaps
Snaps med Johannesört. Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta johannesört. Hypericum maculatum fyrkantig johannesört ger båda god smak och röd färg åt brännvin.
Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps med Johannesört.
Pestosill
Pestosill. God inlagd sill i creme fraiche smaksatt med pesto. Sillinläggning smaksatt med pesto.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp kan du först koka upp vattnet.
Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Mjuk pepparkaka med glasyr
Mjuk pepparkaka med glasyr. Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika.
Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.
Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Pepparrotssås
Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis
Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker. Du kan också rosta potatis och rotfrukter som morot och palsternacka i ugnen och ha till.
Be att få köttet malt två gånger.
Koka gärna blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.
Gillar du råbiff så kan du låta bli att halstra biffen och servera med tillbehören vid sidan.
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon
Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Hallonmousse
Hallonmousse. En god kall mousse med hallon som passar till tårtfyllning med mera.
Satsen passar till två tårtor med ett några cm lager tjockt hallonmousse. Receptet kan halveras till en rund tårta med ca 24 cm diameter. Tänk på att ej använda aluminium form som missfärgar moussen.
Istället för frysta hallon kan du ta 1,5 kg färska hallon.

Se alla recept ur kategorin Kall mat
Juice med apelsin, mango och päron
Juice med apelsin, mango och päron. En fruktsmoothie lagad med råsaftcentrifug.
Lammfilé i hoisinsås
Lammfilé i Hoisinsås med svamp, vårlök och jordnötssås samt thairis. Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som ger mycket god smak åt det mesta.
Ett recept på lammfilé på asiatiskt vis.
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook