AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Gravad lax

Gravad lax Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
10 port gravad lax
Förberedelse: 20 min
Tillagning:2 dagar
Klart på:2 dagar 20 min

Ingredienser:

  • 1,2 kg laxfilé, gärna av mitt-biten
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk gin, whisky eller valfri sprit (valfritt)
  • Gravlaxsås: 1 dl svensk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 2 dl olja
  • 1 dl finklippt dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Filéa laxen och plocka bort alla små ben.
  2. Blanda salt, socker och peppar.
  3. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner.
  4. Strö på hälften av saltblandningen och dillen.
  5. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna.
  6. Strö på resten av kryddorna och dillen.
  7. Täck formen med plastfolie.
  8. Låt laxen stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
  9. Efter 2-3 dygn är laxen gravad och kan skivas upp i tunna skivor och serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Gravad lax:

Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Pulled pork långstekt gris
Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris.
Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna.
Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat.
Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör.
Fylld italiensk kycklingfilé inlindad med parmaskinka
Fylld italiensk kycklingfilé inlindad med parmaskinka samt sås med färskost. En god middagsrätt med kyckling som passar ex. klyftpotatis samt avokado- och tomatsallad som på bilden. Andra goda tillbehör är tagliatelle, pressad kokt potatis, kokta små potatisar, råris eller polenta. Tomatsallad, grönsallad samt kokta svarta bönor med hackad rödlök passar också till (blanda med god vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Räkna fyra bitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Det finns frysta portionsförpackade laxbitar som du tinar i kylen eller i vatten några timmar.
Godast är att köpa en färsk sida lax och dela i portionsbitar. Skinnet kan gärna vara kvar om det är fjällat.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Laxlasagne
Laxlasagne. Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Se alla recept ur kategorin Laxrecept
Makalösa kakor
Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.
Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Räkna ca 2,5 dl eller 1 pkt eller burk svarta bönor.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Chokladmums chokladrutor
Chokladmums eller chokladrutor med glasyr och topping av rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten med lite risvinäger i.
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Tacosalsa
Hemlagad tacosalsa till texmex-myset. Laga egen tacosås istället för den köpta färdiglagade tacosalsan på burk. Hemgjord salsa är lätt att laga. Koka ihop lite krossade tomater, hackad lök och kryddor så är det klart.
Rökt paprikapulver kan ersättas med vanligt paprikapulver.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Koka ägg kokta ägg koktider för ägg
Koka ägg. Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.
Du kan koka ägg genom att lägga äggen i kallt vatten och koka upp eller lägga äggen i kokande vatten. Lägger du äggen i kokande vatten så bör du picka dem - annars spricker de. Gör hål i den smala änden av ägget eller varje ände med en äggpickare eller knivsudd. Ska du spara äggen så lägg dem hårdkokta med skal i kylen, skala dem när de ska ätas eller användas.
Räkna med någon minut extra för större ägg.
Lägger du äggen i kallt vatten så påverkas koktiden av hur snabbt vattnet kokar upp - med moderna ex. induktionsspisar går det mycket snabbt och då kan själva koktiden nedan öka något.
OM ÄGGEN LÄGGS I KALLT VATTEN: börja ta tiden när vattnet kokat upp.
Löskokta ägg: 3-4 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 5-6 minuter.
Hårdkokta ägg: 8 minuter.
OM ÄGGEN LÄGGS I KOKANDE VATTEN: picka, gör hål i ändarna på ägget.
Löskokta ägg: 4-5 minuter.
Mjukkokta ägg med fast vita och mjuk gula: 6-7 minuter.
Hårdkokta ägg: 9-10 minuter.
Påsksnittar med ägg Påskägg
Påsksnittar med ägg eller påskägg. Ett tilltugg till påskbordet. Forma ”ägg” med två skedar eller klicka ut på ljust rostat eller smörstekt bröd.
Äggröran kan också läggas som fyllning mellan två skivor bröd. Skär till snittar.
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Snaps med Johannesört hemgjord johannesörtssnaps
Snaps med Johannesört. Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta johannesört. Hypericum maculatum fyrkantig johannesört ger båda god smak och röd färg åt brännvin.
Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps med Johannesört.
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Knäckebröd hembakt
Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.
Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.
Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.
Mjuk ljus pepparkaka
Mjuk ljus pepparkaka. Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Tobbes skånska laxsoppa
Tobbes skånska laxsoppa. Skånsk soppa med lax samt paprika, lök, potatis, palsternacka, vitlök och grädde mm. En god, nyttig och matig laxsoppa.
Servera med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
Konservera svamp
Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Till detta recept behöver du: 2-3 glasburkar, ca 4 dl vardera, ex: gamla 400 gram lingonburkar.
1 kökshandduk (helst ofärgard vit som tål 90 graders kokning).
1 stor kastrull som rymmer burkarna så att de kan täckas med vatten ex: en pastakastrull.
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg. Räkna att pajen räcker till fyra portioner.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Kall currysås
En kall currysås med matyoghurt, gräddfil, curry och mango chutney. Snabb och enkel sås som passar till det mesta som grillat, sallad, grönsaker, fondue med mera.
Du kan ta vanligt currypulver eller valfri sort som ex. het garam masala. Ta ev. mer curry om du vill ha mer currysmak.
Vidare kan man ha i pressad vitlök, chili, sweet chilisås, ingefära och spiskummin.
Tomatsalsa med färsk koriander
Tomatsalsa med färsk koriander, lök och chili. En god hemgjord salsa till texmexbuffé.
Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Lax i ugn med mozzarella och basilika
Lax i ugn med mozzarellaost, basilika, vitlök, tomat, vitt vin, grädde och parmesanost. Lax på italienskt vis i ugnen.
Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Räkna fyra bitar lax på runt 130 gram styck.

Pesto med bondbönor
Pesto med bondbönor. Supergott och nyttigt. Bondbönspesto passar som röra till fisk, kyckling och grönsaker eller som vanlig pesto till pasta osv.
Hittar du inte bondbönor kan du ta frysta gröna sojabönor eller gröna ärtor.
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor och smak av saffran. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron.
Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook