Brytbröd

Introduktion och förberedelse

Min variant på ett gott brytbröd med lantbrödsmjöl, kruskakli samt frön som pumpafrön och solrosfrön.

Serveringsförslag

Tips

  • Brytbröden går bra att frysa in.
  • Satsen kan dubbleras till 48 brytbröd. Lägg då ihop bröden på en långpanna - det gör inget om de jäser ihop.
  • Istället för att baka ut avlånga bröd kan du dela degen i 24 bullar och placera jämte varandra så de jäser ihop.

Varianter

  • Lantbrödsmjöl kan bytas mot 2/3 vetemjöl och 1/3 rågmjöl samt ev. 1 tsk torkad surdeg.
  • Kruskakli kan bytas mot vetekli eller annat kli.
  • Färsk jäst kan bytas mot torrjäst.
  • Brödet kan även toppas med vallmofrön, havregryn, sesamfrön, kli, rågflingor eller flingsalt.

24 brytbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 650 gram, 1,2 liter lantbrödsmjöl
  • 4 dl kruskakli
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 25 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 ägg
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke.
  2. Värm vatten till 37 grader och tillsätt det.
  3. Rör ut jästen i vattnet.
  4. Tillsätt mjöl, kli, salt, sirap, smör och pumpafrön. Spara 1 dl mjöl till utbakning.
  5. Arbeta ihop till en deg. Knåda 5 minuter i degmaskin eller för hand.
  6. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter eller till dubbel storlek.
  7. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Ta ev. i lite mer mjöl så att degen går att baka ut.
  8. Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till ett avlångt bröd lika långt som plåten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper under.
  9. Markera ut 8 bitar i varje bröd. Skär ned halvvägs i brödet med en degskrapa eller kniv.
  10. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
  11. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  13. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills de har fin färg och är genomgräddade.
  14. Ta ut och låt svalna något under bakduk.
  15. Bryt isär bröden till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-24

Tillbehör och liknande recept: