Apelsinsill

Introduktion och förberedelse

Apelsinsill av inläggningssill smaksatt med en frisk och fruktig smak av rivet apelsinskal och lime.

Grunden är en klar ättikslag med stjärnanis, kryddnejlika, kryddpeppar, lagerblad och gul lök.

Serveringsförslag

  • Apelsin- och limesillen är god som inlagd sill på julbord, midsommar, påsk, sillbord eller smörgåsbord.
  • Kan serveras direkt ur burken eller läggas upp på fat och garneras med mer rivet skal av apelsin och lime samt dillvippor.
  • Sillen kan också serveras som förrätt eller lätt lunch eller middag som sillmacka på grovt bröd med smör, kokt ägg, en klick majonnäs och så sillen på toppen.

Att dricka till

En kall öl och nubbe passar att dricka till. En kall alkoholfri öl som Clausthaler är ett alternativ.

Val av sill

Här med urvattnad inläggningssill men det går även bra med 5-minuters inläggningssill. Vidare kan du lägga in färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis som apelsinsillen nedan.

Varianter

  • Du kan även göra en liknande sill med citron. Eller blanda.
  • Gul lök kan bytas mot rödlök.
  • Lime kan ersättas med citron eller mer apelsin.
  • Stjärnanis och kryddnejlika är valfritt att ha i.
  • Kryddpeppar kan bytas mot svartpeppar eller rosepeppar.
  • Man kan även blanda med hackad dill samt garnera med dill.

Hållbarhet

Vill du ha en hållbar sill så är det bra att sterilisera den burk och lock du lägger in sillen i. Ska du äta sillen inom någon vecka så funkar en väl rengjord burk med tillhörande lock.

1 liten burk, 0,5 liter, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, urvattnad (1 pkt)
  • ÄTTIKSLAG: 2,25 dl vatten
  • 0,75 dl ättika 12%
  • 1,5 dl socker
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 1/4 gul lök
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 1 lime, ekologisk

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker, vatten, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och stjärnanis i en kastrull.
  2. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att kallna.
  3. Skala, dela och strimla löken.
  4. Skölj apelsin och lime noga. Skala av hälften av skalet med en potatisskalare utan att få med så mycket vitt samt strimla det. Riv resten av skalet med rivjärn eller zestjärn fint. Skär ut 2 tunna skivor apelsin och lime som du halverar.
  5. Blanda i ner strimlat skal samt rivet skal med lagen.
  6. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  7. Varva sillen med lök och skivad apelsin och lime i en eller två rena glasburkar. Häll på lag och tryck ihop samt fyll på lag så att lagen täcker. Blir det lag över så häller du bort den.
  8. Låt apelsinsillen stå kallt i minst ett dygn innan servering för att mogna i smaken.
  9. Håller någon vecka orörd i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 77 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-20