Nyttig och god smulpaj

En smulpaj med lite mer fibrer, nötter, hela linfrön och solrosfrön som serveras med ex. vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.

Smulpajen liknar müsli bakad över äpplen. En halv dl russin är också gott i om du gillar det. Denna smulpaj kan du också göra med annan frukt som päron, rabarber, bär som blåbär, krusbär eller björnbär.

4-6 portioner nyttig god smulpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 0,75 dl socker eller 0,5 dl honung
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1 dl havregryn, gärna med kli
  • 0,5 dl krossade, grovt hackad mandel eller hasselnötter
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,25 dl flytande smör- och rapsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form eller fyra portionsformar.
  3. Blanda de övriga ingredienserna i en skål till en smulig deg. Bred degen över äpplena.
  4. Grädda smulpajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer