Nyttig och god smulpaj

En smulpaj med lite mer fibrer, nötter, hela linfrön och solrosfrön som serveras med ex. vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.

Smulpajen liknar müsli bakad över äpplen. En halv dl russin är också gott i om du gillar det. Denna smulpaj kan du också göra med annan frukt som päron, rabarber, bär som blåbär, krusbär eller björnbär.

4-6 portioner nyttig god smulpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 0,75 dl socker eller 0,5 dl honung
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1 dl havregryn, gärna med kli
  • 0,5 dl krossade, grovt hackad mandel eller hasselnötter
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,25 dl flytande smör- och rapsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form eller fyra portionsformar.
  3. Blanda de övriga ingredienserna i en skål till en smulig deg. Bred degen över äpplena.
  4. Grädda smulpajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer