AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Smuldeg till paj smulpaj

Smuldeg till paj smulpaj Smuldeg till paj. En god smuldeg till smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i botten av pajformen.
Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
smuldeg till en paj, ca 4 portioner
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Bland ingredienserna till en smulig deg och strö över bären eller frukten i en pajform.
  2. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  3. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  4. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  5. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  6. GÖR ÄPPELPAJEN:
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  9. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  10. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Omdömen:

Kommenterad av TraZan , tisdag 23 augusti 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket enkelt, bra och gott till rabarberspaj.

Fler recept ur samma kategori som Smuldeg till paj smulpaj:

Rabarberpaj med marängtäcke
Rabarberpaj med marängtäcke. God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.
Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.
Ris á la malta med saftsås
Ris á la malta med saftsås. Risgrynsgröt blandad med vispad grädde är klassisk på julbord och till dessert serverad med saftsås.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Jordgubbar med mascarpone
Jordgubbar med mascarpone. Limemarinerade jordgubbar med mascarponekräm av italiensk färskost (mascarpone), grädde och florsocker varvat med krossade Digestivekex.
Istället för Digestivekex kan du ta italienska mandelskorpor, andra biscottis, knäckflarn, småkakor eller Savoiardi-kex (samma som till Tiramisu).
Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss.
I nödfall kan man ta vanlig naturell färskost istället för mascarpone.
En god och enkel italiensk dessert. Passar med ett glas sött dessertvin som Vin Santo.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Räkceviche
Räkceviche är marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili. En slags salsa från Chile som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.
Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp den blöta cevichen på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.
På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.
Entrecote med rödvinssås
Entrecote med rödvinssås, klyftpotatis, grilltomat och sallad.
Godast blir rödvinssåsen med riktig kalvfond istället för vatten som i nedan recept. Gör egen eller köp färdig i välsorterad köttdisk. Då behöver du ej reda med vetemjöl om ej önskar en tjockare sås. Jag använder ej buljongtärning eller flytande köttfond då jag tycker den bara smakar salt och konstigt. Då blir rödvinssåsen bättre utan. Istället har jag här vatten och ljus japansk soja.
Du kan grilla entrecote och tomathalvor på utegrill om du önskar. Nedan har jag valt att grilla/steka i grillpanna.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien eller Cabernet Sauvignon från Frankrike.
Mjuk kaka med rabarber och mandel
Mjuk kaka med rabarber och mandel. Rabarberkaka. En sockerkaka toppad med rabarber och mandel.
En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde. Grädden kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel.
Du kan också ha 1-2 tsk hel eller malen kardemumma i sockerkakssmeten. Eller några krm kanel som också passar till rabarber.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Korv Stroganoff
Korv Stroganoff med krossade tomater, paprika och champinjoner. En god gryta med falukorv, lök och grönsaker i tomatsås avrundad med grädde eller creme fraiche.
Gott med basmatiris eller matris samt grönsallad till.
Garnera gärna med hackad persilja.

Panerad hel spätta med guacamole
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Panna cotta med vit chokladlikör
Panna cotta med vit chokladlikör. En god dessert som kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen.
Receptet på Panna Cotta kan också dubbleras och fyllas i små glas och serveras som mini-desserter på ex. en buffé.
På bilden är panna cottan garnerad med krossad choklad. Du kan välja annan garnering efter tycke ex. krossad kanderad mandel, krossat polkagrisgodis, krossad lakritskaramell, färska bär som björnbär eller passionsfruktspulp.
Vintips till panna cottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes.
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Fläsklägg på franskt vis
Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Det kanske inte låter så avancerat men det är mycket gott.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook