AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Smuldeg till paj smulpaj

Smuldeg till paj smulpaj Smuldeg till paj. En god smuldeg till smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i botten av pajformen.
Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
smuldeg till en paj, ca 4 portioner
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Bland ingredienserna till en smulig deg och strö över bären eller frukten i en pajform.
  2. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  3. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  4. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  5. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  6. GÖR ÄPPELPAJEN:
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  9. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  10. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Omdömen:

Kommenterad av TraZan , tisdag 23 augusti 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket enkelt, bra och gott till rabarberspaj.

Fler recept ur samma kategori som Smuldeg till paj smulpaj:

Yoghurt med hallon och melon
Yoghurt med hallon och melon. En smal, nyttig och god efterrätt. Kan också serveras som mellanmål eller till frukosten - skippa då den rivna chokladen på toppen.
Om du vill kan du ha en halv tsk vaniljsocker i yoghurtblandningen.
Toscasmet
Toscasmet med mandel. Gratinera ananas, äpplen eller päron. Gör toscarutor med sockerkaka under eller toscakaka.
Pannacotta
Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar eller sylt ex. mylta med hjortron.
Ett mer arbetat alternativ är bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Grissini med parmaskinka
Grissini med parmaskinka. Grissini är Italienska smala bröd. Det går bra med lufttorkad skinka från Sverige också. Gott som välkomsttilltugg.
Du kan köpa färdiga grissinis eller baka egna grissinis som blir mycket goda. De som blir över kan du frysa.
Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning
Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Dillsmör örtsmör med dill
Dillsmör. Hemgjort örtsmör med dill, dillsmör. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Godast blir dillsmöret om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater med hög och god smak - gärna svenska och Krav-märkta.
Kalvrullader
Kalvrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
På bilden är kalvrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till kalvrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga kalvrulladerna på kalvschnitzel eller kalvstek. Smidigast är kalvschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Du kan använda tandpetare eller steksnöre att binda ihop kalvrulladerna med. Bäst är steksnöre. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Räkna en stor eller två mindre kalvrullader per portion. De går även att dela om du ex. lagar 6 kalvrullader till 4 portioner.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde) i såsen.

Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sötpotatissnacks sötpotatischips snacks med sötpotatis
Sötpotatissnacks eller sötpotatischips. Snacks med sötpotatis passar som chips till fördrink eller tilltugg.
Gott och nyttigt med sötpotatis till fest eller buffe.
Servera sötpotatischipsen med en god dip ex. gräddfil med riven ingefära. Dippen blir också god med gräddfil och pressad vitlök samt hackad gräslök; eller curry och rivet äpple; eller paprika och chilipulver.
Du kan också fritera sötpotatissnacksen. Fritera dem först mjuka i 100 grader i ca 20 minuter, ta upp och låt rinna av och fritera dem sedan på 180 grader så att de får färg några i taget i ca 3-4 minuter.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Whiskymarinerade russin
Whiskymarinerade russin är gott till glögg eller desserter. Välj ekologiska russin från ex Saltå kvarn eller Kung Markatta samt en neutral whisky utan rökkaraktär (om du inte gillar rökiga russin förstås).
Istället för whisky kan du ta annan sprit som ex. calvados, konjak, rom eller lagrad tequila.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Limepaj med kondenserad mjölk
Limepaj med kondenserad mjölk, limesaft och äggula med knaprig Digestivebotten.
Om du vill använda äggvitorna som blir över kan du toppa limepajen med maräng som på bilden men det är valfritt.
Limepajen kan också serveras med en klick vispad grädde.
Limepaj går att laga utan ugn. Fyllningen stelnar i kylen på några timmar utan att bakas i ugnen. Anledningen att man bakar den är att ägg kan ha salmonella (ej i Sverige dock) samt att den stelnar mer om den bakas något. Digestivebotten behöver då ej bakas heller utan enbart bredas ut i formen.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Dekoration: vispad grädde, rivet skal av en lime; syltat limeskal; krullat limeskal; skivade jordgubbar; limeklyftor eller twistade skivor lime
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning. Hembakta polynéer är gott och rätt lätt att baka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook