AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Smuldeg till paj smulpaj

Smuldeg till paj smulpaj Smuldeg till paj. En god smuldeg till smulpaj som äppelpaj, rabarber, eller bär som blåbär, blåbär och hallon, hallon, vinbär, krusbär, krusbär och jordgubbar eller björnbär.
Bär och frukt breder du ut i botten av pajformen.
Strö sedan över lite socker - ca 2 msk till äppelpaj och söta bär upp till någon halv dl för sura bär som krusbär och rabarber.
Pudra över en matsked potatismjöl om bären är av det vattniga slaget som ex. frysta blåbär eller rabarber.
Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
smuldeg till en paj, ca 4 portioner
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Bland ingredienserna till en smulig deg och strö över bären eller frukten i en pajform.
  2. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  3. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  4. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  5. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  6. GÖR ÄPPELPAJEN:
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  9. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  10. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Omdömen:

Kommenterad av TraZan , tisdag 23 augusti 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket enkelt, bra och gott till rabarberspaj.

Fler recept ur samma kategori som Smuldeg till paj smulpaj:

Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Pavlovatårta med färska bär
Pavlovatårta med färska bär. En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert.
Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.
Cheesecake med lime
En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Risotto med räkor
Risotto med räkor. Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.
Revben med rödvin och kanel
Revbensspjäll marinerade i rödvin och kanel som kokas möra först och sedan grillas eller ugnsteks.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingsmörgås med curry
Kycklingsmörgås med curry, tomat, sallad och rödlök. Fyllda bröd med grillad kyckling, grönsaker och yoghurtsås med curry.
Du kan använda valfritt bröd som ex. ciabatta, baguettebröd eller surdegsbröd. På bilden har jag använt Samonbröd som finns på arabiska bagerier.
Sötsur kyckling à la Tobbe
Sötsur kyckling à la Tobbe. Kyckling med sötsur sås och grönsaker.
Servera med jasminris.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sötsur vegetarisk quorngryta
Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.
Cheesecake med lime
En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.
Jordgubbar med mascarpone och maränger
Jordgubbar med mascarpone och maränger. En god, snabb och enkel dessert med jordgubbar, mascarpone och maränger. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna italienska maränger.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Gott med vaniljsås eller vaniljglass.
De god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.
Älgrullader
Älgrullader fyllda med lök, bacon och ädelost i sås smaksatt med lök, rött vin, lagerblad, grädde och ädelost.
Till älgrulladerna passar kokt, pressad eller mosad potatis samt pasta som tagliatelle eller råris. En sallad med tomat, avokado och grönsallad passar också till.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook