Lussekatter eller lussebullar
Baka saftiga lussekatter eller lussebullar med fyllig smak av saffran garnerade med russin. Kallas även saffransbröd eller lussekusar.
Tillagning
- Smält smör i en stor kastrull.
- Stöt saffran med 1 msk av sockret i en mortel 30 sekunder så får du ut mer smak av saffranet. Vidare kan man röra ut socker och saffran med 2 cl sprit som brännvin för extra mycket smak.
- Tillsätt mjölk, saffran och salt till smöret. Ta av från värmen. Rör om. Kontrollera så att det är fingervarmt.
- Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt hälften av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
- Tillsätt socker, ägg samt 1,7 liter vetemjöl. Knåda ihop.
- Tillsätt sedan resten av mjölet 1 dl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska vara kladdig men precis släppa från kanten på bunken.
- FÖR HAND: Arbeta degen smidig i 5 minuter med händerna på bakbord eller en stor skärbräda.
- I DEGBLANDARE: Knåda degen i 5 minuter i på låg hastighet.
- MED ELVISP: Använder du en elvisp med degkrokar så är ett tips att ta 10 dl mjöl i början så att degen är lösare och kan bearbetas 1 5 minuter med degkrokarna utan att snurras upp på degkrokarna. Ta upp på mjölat bakbord och tillsätt sedan resten av mjölet och knåda ihop för hand samt några minuter.
- Jäs degen i 40 minuter eller till dubbel storlek. Täck över degen med gladplast eller kökshandduk och ställ i rumsvärme - gärna ett lite varmare ställe typ vid spisen, över kylen eller vid element.
- Lägg russin med lite vatten i en skål. Häll av vattnet innan du använder dem sedan.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop degen med någon dl extra vetemjöl så den är smidig och lite klibbig men går att forma och rulla till lussekatter.
- Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 9 bitar till totalt 36 degbitar. Rulla ut längder på ca 25 cm långa och någon cm i diameter. Tips är att lägga en ren bakhandduk runt en skärbräda och ha som underlag när du rullar ut degen så går det lättare och man får bättre grepp när man knådar och rullar ut längderna.
- LUSSEKATTER: Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som ett S om du vill ha klassiska lussekatter. Eller forma den till den form du vill ha.
- JULKUSAR: Gör du av två korslagda lussebullar "S".
- GULLVAGN: Gör du av tre korslagda "S".
- LINDEBARN: Gör du av en sträng deg som vikts ihop på mitten och ändarna viras om varandra till en liggande spiral.
- PRÄSTENS HÅR: Gör du av tre stänger som du lägger som U tätt i varandra och gör en snurr upptill på varje ände där du sätter ett russin.
- MINDRE LUSSEKATTER ELLER MINILUSSEBULLAR: Får du förslagsvis om du delar degen i mindre bitar till förslagsvis först 4 delar som vardera delas i 3 delar och vidare i 4 delar till 48 lussebullar. Eller först 4 delar som vardera delas i 2 delar som delas i 8 delar till 64 stycken små lussebullar. Rulla ut och forma som vanliga lussebullar.
- Placera lussebullarna på 2-3 plåtar med bakplåtspapper under och några cm mellanrum. Har du ej tillräckligt med plåtar så kan du lägga på bricka så länge.
- Tryck i russin i ändarna (valfritt).
- Täck med ren kökshandduk eller bakduk och jäs i 35 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Vispa sönder ägget med en gaffel i en liten skål.
- Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-8 minuter eller tills de fått fin färg både över och under. Stora julkusar, kors och större varianter tar någon minut extra. Mindre lussebullar tar någon minut mindre.
- Ta ut och låt svalna övertäckta på galler innan servering. Kan frysas.
Serveringsförslag
Goda till Lucia, Advent, jul och glöggmys.
Varianter
- Beroende på vad lussekatterna bakas ut till så kallas de olika saker. I mitt recept nedan hittar du förslag på hur du bakar vanliga lussekatter, julkusar, gullvagn, lindebarn med mera.
- Samma deg kan också bakas till fyra saffranslängder eller bakas i en form.
- Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella. Eller prova dessa lussekatter med kesella eller färskost.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
- Byt vetemjölet mot dinkelvetemjöl eller speltvetemjöl. Då blir de lite mer kompakta i konsistensen.
- Andra goda alternativ att baka med smak av saffran är: saffranskanelbullar, saffranssnäckor med vaniljkräm, saffranskladdkaka och mjuk saffranskaka.
Med eller utan russin
- Gillar man inte russin så behöver man inte ha det.
- Om man vill ha mer russin så kan man ta 2-3 stycken i varje ända.
Vegana lussekatter
Veganska lussekatter hittar du här.
Garnering
Lussekatter kan garneras med pärlsocker och/eller mandelflarn efter du penslat dem.
Hel eller halv sats
Jag delade degen i fyra delar och sedan i 9 bitar för att få ut 36 lussekatter. Du kan halvera satsen om du vill och får då ut 18 stycken lussebullar.
Gör goda skorpor av gamla lussekatter
Överblivna eller lussebullar som blivit lite gamla och torra kan du dela och torka som saffransskorpor i ugnen på 100 grader i 1-2 timmar tills de är helt torra. Förvara i lufttät burk.
Förvaring
Ett tips om du inte äter lussekatterna samma dag är att frysa in dem och tina dem till servering så håller de sig saftiga.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal