Snaps med malört och kummin

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gör egen snaps med malört och kummin. En god besk malörtsnaps - här med en twist av kummin. Plocka egen strandmalört i mitten-slutet av sommaren innan den blommar men har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen (därav färgen på snapsen).

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden något för plockning. Det finns också torkad malört att köpa. En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin.

Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska snaps med malört och kummin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 flaska renat brännvin (70 cl)
  • 3 späda kvistar malört
  • 1 tsk kummin

Tillagning

  1. Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Häll ev. över i en annan glasflaska eller behållare.
  2. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
  3. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar. Sila i kaffefilter. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.