Snaps med malört och kummin

 Malört ger en god besk snaps - här med en twist av kummin. 

Plocka egen strandmalört i mitten-slutet av sommaren innan den blommar men har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen (därav färgen på snapsen).  

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden något för plockning. Det finns också torkad malört att köpa. En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin. 

Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska snaps med malört och kummin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 flaska renat brännvin (70 cl)
  • 3 späda kvistar malört
  • 1 tsk kummin

Tillagning

  1. Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Häll ev. över i en annan glasflaska eller behållare.
  2. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
  3. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar. Sila i kaffefilter. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer