Snaps med malört och kummin

Gör egen snaps med malört och kummin. En god besk malörtsnaps - här med en twist av kummin. Plocka egen strandmalört i mitten-slutet av sommaren innan den blommar men har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen (därav färgen på snapsen).

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden något för plockning. Det finns också torkad malört att köpa. En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin.

Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska snaps med malört och kummin

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 flaska renat brännvin (70 cl)
  • 3 späda kvistar malört
  • 1 tsk kummin

Tillagning

  1. Lägg kvistar och kummin i brännvinet. Häll ev. över i en annan glasflaska eller behållare.
  2. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
  3. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar. Sila i kaffefilter. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer