Runda skorpor

Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.

80 runda skorpor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl
  • 2 tsk kardemummakärnor eller en msk malen kardemumma (valfritt)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk hjorthornssalt (valfritt men ger knapriga skorpor)

Tillagning

  1. Stöt kardemumman fint.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.
  3. Smula ner gästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.
  4. Rör i salt, strösocker, hjorthornssalt samt sedan 1,3 liter mjöl.
  5. Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.
  7. Nu kan du välja att baka långskorpor från skivade längder eller runda skorpor från bullar.
  8. Dela varje längd i 10 bitar och forma till släta bullar genom att rulla dem med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på smord bakplåt eller på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Grädda skorpbullarna mitt i ugnen ca 10 min.
  12. Låt kallna på galler utan bakduk.
  13. Dela de kalla bullarna med gaffel eller brödkniv.
  14. Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar med snittytan uppåt.
  15. Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Akta så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 1-2 timmar. Öppna ugnsluckan då och då.
  16. Förvara skorporna lufttätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.
  17. Vill du ha söta skorpor med kanel och socker så blandar du 2 dl socker med en msk kanel och strör över skorporna innan du torkar dem i ugnen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer