Pizza i ugn

Här med tomatsås, riven ost, köttfärs, paprika och champinjoner. Du kan ta andra pålägg efter tycke.
Räcker till tre stora portioner eller fyra mindre portioner.
Du kan baka med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
En sallad med ruccola, babyspenat samt tomat är gott till pizzan eller pizzasallad.
Kavlar du ut degen tunt räcker degen till 2 långpannor.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.

4 portioner pizza i ugn

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven ost som mozzarella eller pizzaost
  • 200 gram nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • 0,5 paprika
  • 4 champinjoner
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt.
  5. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  6. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller för hand på bakbord 15 minuter.
  7. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  8. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  9. Förbered pizzasås: blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  10. Förbered pizzapålägg: fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
  11. Skölj och strimla paprika samt skiva svampen.
  12. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  13. Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
  14. Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
  15. Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan.
  16. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat.
  17. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärs, paprika och svamp över.
  18. Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Strö över oregano, skär upp i rutor och servera pizzan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer