Pizza i ugn

Pizza i ugn med tomatsås, riven ost, köttfärs, paprika och champinjoner.

Du kan ta andra pålägg efter tycke.

4 portioner pizza i ugn

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 4 dl riven ost som mozzarella eller pizzaost
  • 200 gram nötfärs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm oregano
  • 0,5 paprika
  • 4 champinjoner
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt.
  5. Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
  6. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller för hand på bakbord 15 minuter.
  7. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  8. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  9. Förbered pizzasås: blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  10. Förbered pizzapålägg: fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
  11. Skölj och strimla paprika samt skiva svampen.
  12. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  13. Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
  14. Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
  15. Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan.
  16. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat.
  17. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärs, paprika och svamp över.
  18. Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  19. Strö över oregano, skär upp i rutor och servera pizzan.

Serveringsförslag

En sallad med ruccola, babyspenat samt tomat är gott till pizzan eller pizzasallad.

Degen kan förberedas

Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-03