Pizza i ugn
Pizza i ugn med tomatsås, riven ost, köttfärs, paprika och champinjoner.
Du kan ta andra pålägg efter tycke.
Tillagning
- Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
- Blanda ingredienserna till en deg.
- Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt.
- Tillsätt hett vatten till degen och blanda ihop till en deg.
- Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller för hand på bakbord 15 minuter.
- Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
- Förbered pizzasås: blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
- Förbered pizzapålägg: fräs köttfärsen i olivolja och hacka sönder den. Tillsätt pressad vitlök, chili, salt, tomatpuré, oregano och svartpeppar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Sätt åt sidan.
- Skölj och strimla paprika samt skiva svampen.
- Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
- Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper. Låt jäsa ca 15 minuter.
- Ta ut långpannan och pensla botten och kanter med matolja.
- Vänd upp och ner på degen i långpannan och dra av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan.
- Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Spara överbliven tomatsås till annat.
- Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela köttfärs, paprika och svamp över.
- Grädda pizzan i ca 15 minuter så långt ner du kan i ugnen. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
- Strö över oregano, skär upp i rutor och servera pizzan.
Serveringsförslag
En sallad med ruccola, babyspenat samt tomat är gott till pizzan eller pizzasallad.
Degen kan förberedas
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Uppskattat näringsvärde per portion: 936 kcal