Vaniljbullar
Baka vaniljbullar eller vaniljsnäckor med fyllning av smör och vaniljsocker.
Bullarna är en variant på vanliga kanelbullar.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
- Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
- Jäs degen under bakduk i 40 min.
- Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen. Förbered en eller två plåtar med 40 bullformar. Det går också att baka bullarna utan formar direkt på bakplåtspapper.
- Ta upp degen till bullarna på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen till fyra delar.
- Kavla ut en bit deg i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på 1/4 av smöret.
- Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 10 bitar. Ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen.
- Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250° vanlig ugn.
- Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min.
- Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
Serveringsförslag
Gott till fika, picknick, utflykt och bullfest.
Varianter
- Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
- Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
- En annan variant på vaniljbullar är att fylla bullarna med vaniljkräm.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal