AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning

Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning Vaniljbullar. Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker.
Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.
Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
40 vaniljbullar
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 15 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • Fyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
  7. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
  8. Rulla ihop till rullar från långsidan.
  9. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.


 

Omdömen:

Kommenterad av Amlo00 , söndag 21 april 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
De var goda och lätt att göra så därför får de fem poäng
Kommenterad av Adam.pettersson9 , torsdag 01 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Göte goda !!!!:)

Fler recept ur samma kategori som Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning:

Nöt och marängbotten
Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.
Cupcakes med frosting
Cupcakes med frosting. Cupcakes eller muffins med massor av god frosting i olika färger toppade med strössel.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Du behöver 8 stora eller 12 medelstora muffinsformar. Och gärna en hel muffinspanna.
Mjuk mandelkaka
Mjuk mandelkaka. Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Det blir ca 8 bitar.

Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt vårlök och kokt broccoli.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns). Vårlöken kan du då baka med potatisen i ca 20 minuter.
Focaccia
Focaccia. Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Det blir ca 12 bitar focaccia.
Potatismos med basilika
Potatismos med basilika eller basilikamos. Gott potatismos som omväxling till vanligt potatismos till det mesta. Speciellt till vilt som renskav, älggryta eller rådjursfilé.
Om du serverar moset som vegetariskt tillbehör så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammlever Anglais
Lammlever Anglais med kapris och bacon. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos.
Det blir också gott med kalvlever eller grislever.
Skaldjurssås med räkor
Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.
Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt råkorv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god råkorv som salsiccia, bratwurst eller chorizo. Räkna en stor eller två mindre per portion. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och inlagda rödbetor är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Räkna ca 2,5 dl eller 1 pkt eller burk svarta bönor.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Sås dressing med sardeller
Sås eller dressing med sardeller till grillat eller buffebordet. Det låter kanske inte så gott med sardeller men tro mig - det är det! Sältan i sardellerna och gräddfilen blir en kanonsås. Speciellt gott till rostade rotfrukter och grillat kött som biff eller entrecote. Passar också till sallad, grillad fisk, grönsaker med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen
Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.
Grahamsscones scones med grahamsmjöl
Grahamsscones eller scones med grahamsmjöl. Nyttigare och goda scones med grovare mjöl.
Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha fibrer.
Engelsmännen älskar scones och serverar engelska scones till en kopp te med smör, ost och marmelad.
Byter du ut lite av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones. Ostscones: Byt ut 1/3 av mjölet mot riven ost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook