AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning

Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning Vaniljbullar. Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker.
Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.
Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
ca 40 vaniljbullar
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser:

  • Bulldeg: 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 - 16 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
  • Vaniljfyllning: 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
  7. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
  8. Rulla ihop till rullar från långsidan.
  9. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250°.
  11. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.


 

Omdömen:

Kommenterad av Amlo00 , söndag 21 april 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
De var goda och lätt att göra så därför får de fem poäng
Kommenterad av Adam.pettersson9 , torsdag 01 maj 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Göte goda !!!!:)

Fler recept ur samma kategori som Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning:

Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Mandelbullar fyllda bullar med mandelmassa
Mandelbullar. Hembakta fyllda bullar med mandelmassa är gott till fika och picknick.
Mandeltårta med chokladkräm
Mandeltårta med chokladkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med chokladkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig smörkräm.
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Du kan välja att ha två tjockare lager eller tre något tunnare lager med mandelbotten.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter serverad med
majonnässås med sardeller.
Istället för rostas kan du ta annat mört nötkött som biff, kalv eller oxfilé.
Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Vintips till det grillade köttet är ett fylligt rött av ex. Cabernet Sauvignon eller Shiraz från valfritt land.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Friterat fläsk i sötsur sås
Friterat fläsk i sötsur sås. En kinesisk klassiker. Som fläsk kan du ta stekfläsk, kotlett eller fläskkarré. Fläskfilé funkar också men blir lite torrt.
Servera med klibbigt asiatiskt ris ex. jasminris.
Ett snyggt sätta att servera rätten på är i blad av isbergssallad, droppa lite sås över och ris bredvid i skål eller på tallriken.
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Ärtsoppa med fläsklägg
Ärtsoppa med fläsklägg. Koka ett helt fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.
Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden).
Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.
Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kokostoppar
Kokostoppar. En av de enklaste och godaste kakor man kan göra. Kokostoppar är kokoskakor av ägg, socker och kokos.
Prosciutto med melon
Prosciutto med melon. En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med ex. en Parmaskinka. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Majsröra
Majsröra. En god het röra med majs, vitlök och sambal oelek. Passar till grillat och på buffé.
Brynt rostad majs mixas med vitlök och het sambal oelek. Sambal oelek är en chiliröra du hittar på den asiatiska avdelningen.
Blir ännu godare med färsk kokt majs från majskolv.
God smak och fin färg ger 0,5 tsk gurkmeja. Andra kryddor som passar är spiskummin samt curry eller garam masala.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Tysk äppelkaka
Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelkaka med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.
Servera apfelstrudel med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.
Stekt gås unggås
Stekt gås med sås till söndagsmiddag eller gåsamiddag. Unggås ska det vara. Servera gås med kokt potatis, rödkål eller brysselkål, stekt äpple, gelé och ev sallad.
På inkråm och hals har jag valt att koka en fond till sås i detta recept men traditionellt så har man dessa till svartsoppan.
Sallad med getost
Sallad med getost eller Chèvre. En god sallad med grillat eller gratinerat bröd toppad med getost (chèvre) samt honung serverad på en blandad grönsallad med valnötter, russin, tomater och Dijondressing.
Kan serveras som vegetarisk förrätt, lunch eller lätt middag.
Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getost-toastarna samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen. Samt rosta valnötter och blanda dressingen. Gratinera sedan mackorna och lägg upp på salladen enligt nedan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook