Stekt ris fried rice

Stekt ris eller fried rice. Stekt ris är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat.

Stekt ris är en perfekt resträtt att göra om du har ris över i kylen. Har du ej kokt ris så kan du koka 3 dl ris till fyra portioner.

Du kan laga riset som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott. Gott i är också 1 tsk curry eller garam masala.

Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.

Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är svamp, kinakål, böngroddar, strimlad vitkål eller rödkål och bambuskott.

4 portioner stekt ris fried rice

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram kokt ris, ca 8 dl - helst basmatiris, thairis eller pilaffris
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chili frukt eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 tsk hackad färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 2 msk olja, ex. solrosolja
  • 2 dl majs och/eller ärtor
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök eller 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 halv röd paprika
  • 1 halv grön paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 ägg
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • saft av en halv lime (valfritt)
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Koka riset om du inte redan gjort det. Du kan använda kallt överblivet ris eller koka nytt.
  2. Skala och hacka vitlök och lök.
  3. Hacka chilin.
  4. Skala och strimla morötterna. Lägg på en tallrik.
  5. Skölj och strimla paprikor. Lägg på samma tallrik.
  6. Skölj och strimla löken och lägg på tallriken.
  7. Fräs vitlök, chili och ingefära i en stekpanna eller wok någon minut. Lägg över i en kastrull.
  8. Fräs sedan morötter, paprika och lök samt lägg över i kastrullen.
  9. Stek eller värm upp 1/3 av riset i taget i panna. Krydda riset under tiden med gurkmeja.
  10. Knäck äggen i en liten skål och vispa ihop dem.
  11. Stek en tunn omelett i pannan. Lägg upp på en skärbräda och skär i strimlor. Du kan också strimla ägget med stekspaden direkt i pannan.
  12. Tillsätt strimlat ägg till det stekta riset och rör runt.
  13. Smaka av det stekta riset med salt, gurkmeja, chili, limesaft, fisksås samt sojasås.
  14. Stekt ris är nu klart att servera. Lägg ev. upp på ett fat.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer