Rissallad med tonfisk

Rissallad med tonfisk är en kall smakrik fransk tonfisksallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Tonfisksalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Tonfisksallad är vanlig i Frankrike.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.

6 portioner rissallad med tonfisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 7 dl kokt ris, ex. basmati- eller jasminris. Räkna 3 dl okokt ris.
  • 2 dl kokta gröna puylinser, belugalinser. Gröna eller röda linser blir också gott. Räkna 1 dl okokta linser (koka dock gärna ett halvt paket linser på en gång och frys in resten)
  • 4 stänglar sparris
  • 4 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 1 dl vinäger, ex. vit balsamvinäger
  • 5 msk majonnäs
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl matolja eller olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 burk tonfisk i vatten

Tillagning

  1. Koka ris enligt paket. Sprid sedan ut det på en bricka och låt det svalna.
  2. Koka linser enligt paket. Skölj dem kalla i durkslag.
  3. Förbered under tiden resten: Skölj och hacka persilja, skölj och tärna paprika, skölj och tärna tomat - lägg allt i en stor skål. Spara ev. lite persilja till garnering.
  4. Skala och tärna morötterna. Koka under tiden upp några dl vatten i en kastrull.
  5. Koka morötterna mjuka med 0,5 tsk salt i 5 minuter.
  6. Skölj sparrisen och lägg med dem att koka med morötterna i ca 3 minuter.
  7. Häll av morötter och sparris och skölj kallt i durkslag. Lägg morötterna i skålen.
  8. Strimla sparrisen och tillsätt den. Spara ev. topparna till garnering.
  9. Tillsätt och blanda runt kokt kallt ris, linser, majonnäs, olja samt smaka av rissalladen med salt, peppar och vinäger.
  10. Öppna tonfiskburken och häll av lagen. Smula i grova bitar över rissalladen vid servering. Garnera ev. tonfisksalladen med sparrisknoppar samt persilja innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer