Stark hemlagad senap

Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.

Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina. Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer. Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.

2,5 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl bruna, gula eller svarta senapsfrön - gott är att bla hälften bruna och gula.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vit vinäger
  • 0,5 dl olja, typ solrosolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker, råsocker eller honung

Tillagning

  1. SENAP I MORTEL: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  2. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i skål.
  3. Beroende på hur stor mortel du har så mortlar du lite senapsfrön i taget till en jämn röra.
  4. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  5. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
  6. SENAP I MIXER: Lägg senapsfröna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker plus någon cm. Koka senapsfröna i 5 minuter. Häll av och låt svalna.
  7. Lägg senapsfröna med 1,5 dl vatten i drinkmixer eller ett högt smalt kärl för stavmixer.
  8. Mixa senapen till en jämn röra och så grov eller fin du vill ha den.
  9. Lägg i en skål och rör i oljan droppvis.
  10. Smaka av senapen med vinäger, salt och honung.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer