AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
1 ugnsbakad julskinka

Ingredienser:

  • 1 rimmad och urvattnad skinka, 2,5-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning:

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Skinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. (1-4 kg ca 90min/kg, 5-7kg ca 70min/kg).
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
  7. Dra av svålen och spara den.
  8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen.
  11. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Lägg svålen i botten på en ugnsform och placera skinkan ovanpå. Lägg några msk smör runt om.
  13. Griljera skinkan i ca 15-25 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad julskinka:

Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfile eller entrecote.
Fläskfile, kotlett eller kycklingfile passar också.
Ett rött vin i Bordeaux stil av druvan Merlot brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Förslag till tillbehör: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri.
Bakad potatis. Vanlig blandad sallad.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Skinka med Mimosasallad
Skinka med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. Du kan välja kokt eller rökt skinka - hel eller i skivor. Gott att laga på överbliven julskinka eller med skivad smörgåsskinka. Vidare blir det gott med rostbiff, bresaola eller annat kallskuret kött.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt.
Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Slottsstek slottstek grytstek
Slottsstek. En god och enkel grytstek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken på klassisk svensk slottstek kommer av ansjovis (men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt). Laga en god sås på stekskyn med grädde. Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.
Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Knäckbitar, knäck i fyrkanter
Knäckbitar i fyrkanter. Knäckbitar kan också doppas i smält mörk eller ljus choklad.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Hollandaisesås
Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat.
Hollandaisesåsen serveras varm. Du kan spara hollandaisesås men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.
Vitt vin av ekfatslagrad chardonnay passar ofta att dricka till rätter med Hollandaisesås.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle och någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Baconlindad kycklingfilé
Baconlindad kycklingfilé. Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras på middag, buffé eller till fest. Baconlindad kycklingfilé passar med tillbehör som förslaget nedan med krämig risotto smaksatt med saffran men också med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller grönmögelost (späd med lite vatten till önskad tjocklek). Vidare alternativ till baconlindad kyckling är pasta i gräddig vit sås - gör en bechamelsås med grädde och smaksätt med lite saffran och vänd kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen skivad på toppen.
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos. En jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke smaksatt med kokos.
Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook