Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Laga rimmad skinka eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka. När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.

1 ugnsbakad julskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 rimmad och urvattnad skinka på 2,5-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Skinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. Räkna ca 90 minuter per kilo om den väger 1-4 kg och 70 minuter per kilo om den väger 5-7 kg.
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
  7. Dra av svålen och spara den.
  8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen.
  11. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Lägg svålen i botten på en ugnsform och placera skinkan ovanpå. Lägg några msk smör runt om.
  13. Griljera skinkan i ca 15-25 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer