AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
1 ugnsbakad julskinka

Ingredienser:

  • 1 rimmad och urvattnad skinka, 2,5-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning:

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Skinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. (1-4 kg ca 90min/kg, 5-7kg ca 70min/kg).
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
  7. Dra av svålen och spara den.
  8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen.
  11. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Lägg svålen i botten på en ugnsform och placera skinkan ovanpå. Lägg några msk smör runt om.
  13. Griljera skinkan i ca 15-25 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad julskinka:

Grillspett med lövbiff
Grillspett med lövbiff. Fyllda lövbiffspett med fetaost. Lövbiff som fylls, rullas och skärs i bitar och träs på spett är goda att grilla eller steka. De kan ugnstekas under grill eller stekas i grillpanna och sedan i klart i ugnen.
Lövbitt är mört och går snabbt att grilla. Att trä bitar av rullad fylld lövbiff på spett är både smidigt och gott.
Andra alternativ till fyllning är senap, hackad inlagd gurka och hackad syltlök; eller skivad mozarella, lufttorkad skinka och pesto.
Lövbiffspetten är goda med något potatistillbehör. Förslag är ex. rostad ugnspotatis, tomatsallad samt en sås med matyoghurt smaksatt med någon tsk riven färsk ingefära.
Grillad helstekt fläskytterfile
Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris. Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till. Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad.
På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.
Bönsallad med salami och fetaost
Bönsallad med salami och fetaost i dijondressing. En GI- eller LCHF-anpassad sallad med stora vita bönor, salami, fetaost, rödlök, gurka, cocktailtomat, isbergssallad, svarta oliver samt bladpersilja.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Du kan välja andra bönor också. Koka gärna egna bönor - det blir godast. Ett tips är att koka ett helt paket så kan du spara undan i frysen och ta fram till andra tillfällen.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Mjuk ljus pepparkaka
Mjuk ljus pepparkaka. Baka egen mjuk pepparkaka i en avlång sockerkaksform eller annan sockerkaksform.
Hemgjord fransk löksill med matjesill
Fransk löksill med matjesill. Egen hemlagad fransk löksill är god till julbord, midsommar och påsk.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Ärtsoppa med rimmat fläsk
Ärtsoppa med rimmat fläsk. Hemlagad ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat.
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Quinoasallad bulgursallad
Quinoasallad eller bulgursallad. En god kall sallad i stil med potatissallad fast med quinoa eller bulgur, yoghurt, gurka, tomat, persilja, citron och lite mynta. God på buffe, till grillat, till meze, tapas - ja till allt. Kan göras innan och håller sig i kylen.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.
Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfryst rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Pizzadeg
Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god. Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller två runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad till (sök recept här på receptfavoriter).
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook