AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
1 ugnsbakad julskinka

Ingredienser:

  • 1 rimmad och urvattnad skinka, 2,5-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning:

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Skinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. (1-4 kg ca 90min/kg, 5-7kg ca 70min/kg).
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
  7. Dra av svålen och spara den.
  8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen.
  11. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Lägg svålen i botten på en ugnsform och placera skinkan ovanpå. Lägg några msk smör runt om.
  13. Griljera skinkan i ca 15-25 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad julskinka:

Fläskkarré i ugn
Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker eller gratinerade grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.
Du kan också späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
Isberband med stuvad potatis
Recept på isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Mumma
Mumma. Julmumma kommer som en räddaren i mörkret när glöggen klibbat fast i tomteskägget. Se till att alla ingredienserna är väl kylda innan ni blandar.
Kola, smörkola, julkola
Kola, smörkola eller julkola du kokar på sirap, socker, grädde och smör.
Nötkola - kola med nötter - gör som kola men tillsätt 2 dl skållad, hackad mandel.
Chokladkola - kola med choklad - gör som kola men tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
Använd helst en termometer så att kolan kokar till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Stekt lax GI
Stekt lax GI. Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Kokt skinka julskinka
Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Rostad pumpa i bitar
Rostad pumpa i bitar. Ugnsrostad pumpa är gott som tillbehör till det mesta.
Godast blir det kanske om du blandar ut pumpan med andra grönsaker som potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, vitkål, paprika, lök och/eller purjolök.
God sås till är vanlig matyoghurt smaksatt med någon msk olivolja, krm salt och någon tsk citron.
Lussekatter lussebullar saffransbröd
Lussekatter, lussebullar eller saffransbröd. Kan också göras till saffranslängder.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.


Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook