AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl...
Sök
Android

Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka Ugnsbakad julskinka av rimmad skinka. Recept på rimmad skinka finns här på receptfavoriter eller så köper du en färdigrimmad och urvattnad skinka.
När skinkan blivit ugnsbakad ska den griljeras.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
1 ugnsbakad julskinka

Ingredienser:

  • 1 rimmad och urvattnad skinka, 2,5-7 kg
  • 1 stekpåse (valfritt)
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning:

  1. Skölj skinkan under vatten några minuter. Är inte den rimmade skinkan urvattnad så lägg den i kallt vatten över natten.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg skinkan i en stekpåse eller slå in den i folie.
  4. Lägg skinkan i en långpanna och stick in en stektermometer till mitten.
  5. Sätt julskinkan mitt i ugnen. Skinkan är klar när termometern visar 75-77 grader. (1-4 kg ca 90min/kg, 5-7kg ca 70min/kg).
  6. Ta ut julskinkan ur ugnen, klipp upp påsen eller veckla av foliet och ta tillvara spadet till annat som ex. dopp i grytan.
  7. Dra av svålen och spara den.
  8. Griljera skinkan: sätt ugnen på 250 grader.
  9. Blanda ihop äggula och senap i en skål.
  10. Pensla skinkan med ägg- och senapsblandningen.
  11. Strö över ströbröd i ett jämnt lager.
  12. Lägg svålen i botten på en ugnsform och placera skinkan ovanpå. Lägg några msk smör runt om.
  13. Griljera skinkan i ca 15-25 minuter. Ta ut den och ös den två gånger. Ta ut skinkan när den har fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnsbakad julskinka:

Bräckt skinka med ägg
Bräckt skinka med ägg. Stekt skinka med stekt ägg - här på rostat bröd eller bagel med färskost, skånsk senap samt en grönsallad med tomat samt senapsdressing.
En god och lättlagad lunch eller vardagsmiddag.
Istället för rökt skinka kan du ta överbliven julskinka eller kassler.
Sök efter senapsdressing här på receptfavoriter om du vill ha det på salladen.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Grillad marinerad fläskkarré
Grillad marinerad fläskkarré med vitlök, ingefära, soja och honung.
Förslag på tillbehör som på bilden är grillad paprika och tomat, klyftpotatis samt lime- och vitlökssås.
Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas i bitar på spett.
Marinaden ger lika god smak åt fläskfilé, kotlettrad eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pressylta
Pressylta är en klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk. Pressylta serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.
Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Pressylta kan frysas in i bitar.
Förvarar du pressyltan i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin om du vill vara säker på att syltan ska stelna.
Man kan också ha i fläsksvålar och späck.
Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Besk snaps med malört
Besk snaps med malört. Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen. Tänk på att det är Strandmalört man använder. Samt att plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning). Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Har man inte tillfälle så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.
En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens.
Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Stekt lax GI
Stekt lax GI. Quinoapanerad stekt lax med kokt broccoli och morot. Du kan såklart variera med andra kokta eller wokade grönsaker.
Gott med kall sås till ex. matyoghurt med hackad dill och citron. Eller keso smaksatt med en nypa saffran eller curry.
Köp gärna MSC-märkt lax.
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Grahamsscones scones med grahamsmjöl
Grahamsscones eller scones med grahamsmjöl. Nyttigare och goda scones med grovare mjöl.
Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha fibrer.
Engelsmännen älskar scones och serverar engelska scones till en kopp te med smör, ost och marmelad.
Byter du ut lite av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones. Ostscones: Byt ut 1/3 av mjölet mot riven ost.
Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook