Hemgjord senap med senapspulver

Introduktion och förberedelse

En stark, söt och lättlagad senap med senapspulver.

Serveringsförslag

Passar till julskinkan, skinkmackor, grillkorv med mera.

Framförhållning

Låt stå några dagar i kylen att mogna i smaken. Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen någon månad. Kan även frysas in.

Varianter

  • Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön - så nedan recept blir en gul senap. Du kan också göra senap med mörkare senapspulver med både bruna och gula senapsfrön.
  • Någon tsk torkad dragon är gott i senapen.
  • Man kan byta allt eller hälften av vattnet mot konjak, rom eller whiskey.
  • Vill du ha en ännu sötare senap så kan du blanda senapspulver med florsocker till en mycket söt och stark senap.

ca 2 dl hemgjord senap med senapspulver

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 25 min

Ingredienser

  • 1,5 dl senapspulver typ Colemans Mustard
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk vinäger, äppelcidervinäger, risvinäger eller vit balsamvinäger eller röd lagrad vinäger
  • 1 msk ättika 24%
  • 2 krm salt
  • 3 msk socker, råsocker eller honung
  • 1 krm citronsyra
  • 1,5 msk matolja som solrosolja, majsolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten.
  2. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och tillsätt hett vatten. Rör ut till en jämn blandning.
  3. Låt stå 20 minuter.
  4. Tillsätt olja, vinäger, salt, socker, citronsyra, ättika och olja. Rör ihop till en jämn senap.
  5. Låt stå i kylen minst 1 dag att mogna i smaken.
  6. Förvara i burk med lock i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (141 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-21