Sparrissallad med valnötter

Sparrissallad med valnötter, rädisor, bladspenat och senapsvinägrett - dessa grejer smakar riktigt bra ihop. Servera som salladstillbehör till middagen - gott till grillad laxfilé, kycklingfilé, halloumi eller annat.

Funkar också till buffén eller lätt lunchsallad och då kan du lägga till kokta halverad ägg, stekt bacon, riven parmesan, varmrökt lax, tonfisk, räkor, krabba, vit sparris eller annat gott. Vidare kan sparrissalladen serveras som förrätt med en bit bröd till.

Annat gott att blanda med sparrisen är strimlad salladslök, ramslök, grönsallad, ruccola, rödlök, riven morot, riven rotselleri, kokta rödbetor, kokt broccoli, blomkål, kokta gröna bönor, linser, tärnad tomat, fetaost, mozzarella, cocktailtomater, paprika, kokta bönor, rostade pinjenötter, rostade hasselnötter, rostade solrosfrön, smulad grönmögelost, skivade champinjoner, riven rödbeta med mera.

4 portioner sparrissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 100 gram rädisor
  • 2 dl valnötter
  • 65 gram machesallad
  • 65 gram bladspenat
  • 2 salladslökar
  • Senapsvinägrett: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl rapsolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt en halv tsk salt.
  2. Skär en ny snittyta längst ner på sparrisen och skär dem sedan i tre delar på tvären.
  3. Koka sparrisen i mjuk i 3-4 minuter. Häll av och skölj kallt.
  4. Krossa valnötterna grovt och rosta dem ljust bruna i en torr stekpanna. Sätt åt sidan.
  5. Skölj och strimla salladslöken.
  6. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar.
  7. Skölj machesallad och spenat. Lägg upp på ett fat eller salladsskål.
  8. Skölj och skiva rädisor. Lägg med salladen.
  9. Blanda sparris, sallad, salladslök och rädisor på salladsfat eller i en skål. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  10. Vid servering så vänder du i vinägretten eller serverar den vid sidan. Valnötterna kan du blanda i eller servera vid sidan (kan vara bra om du ska bjuda på salladen om någon skulle vara nötallergiker).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer