Gratinerad sparris

Gratinerad sparris med vitlök, grädde och ost är gott som tillbehör till det mesta. Sås, grönsak och gratäng i ett. Ett recept som också kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Istället för grön sparris kan du ta vit sparris. Sparris från burk eller inlagd sparris blir också gott.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället.

4 portioner gratinerad sparris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön eller vit sparris
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarella
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och skär av någon cm längst ner på sparrisarna. Är de träiga i stammen kan du skala den längst ner. Dela dem på längden i två eller tre delar.
  3. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  4. Lägg i sparrisen och koka dem mjuka i ca 5 minuter.
  5. Skala och hacka under tiden schalottenlök.
  6. Skölj sparrisen i ett durkslag.
  7. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite olivolja.
  8. Bred ut sparrisen i botten.
  9. Skala vitlök och pressa eller hacka den. Sprid ut över sparrisen.
  10. Strö över lök.
  11. Salta och strö över vitpeppar.
  12. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  13. Gratinera sparrisen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg cirka 10 minuter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer