Spättafile i ugn

Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Räkna 8 spättafiléer, 2 per portion, ca 500-600 gram totalt.
Använder du färsk spenat så ta en stor påse babyspenat eller efter tycke.
Gott till är även grönsallad, tomatsallad samt citronklyftor.

4 portioner spättafile i ugn

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 400 g oskalade räkor
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 100 gram riven ost
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 250 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna i en skål i kylen.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till räkskalen.
  3. Fräs räkskalen med löken i kastrullen med en msk smör.
  4. Häll på 0,4 liter vatten och koka i fem minuter.
  5. Gör en vit sås: Smält två msk smör i en andra kastrull.
  6. Rör i mjöl och rör runt.
  7. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget under vispning.
  8. Sila av räkskalen och tillsätt räkfonden till den vita såsen.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar samt dill.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Riv ost.
  12. Smörj en gratängs- ugnsform med en klick smör.
  13. Rulla ihop spättafiléerna en och en och fördela med skarven nedåt i ugnsformen.
  14. Fördela räkorna över spättafiléerna.
  15. Häll den vita varma gratängsåsen över fisken och räkorna.
  16. Toppa med riven ost.
  17. Koka potatis om du vill ha det till.
  18. Gratinera spättafileerna i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är genomstekta. Sätt ev. på grillen sista minuterna för att få fin färg och gratinering.
  19. Fräs spenat i lite olivolja, salt, peppar och ev. lite hackad lök.
  20. Servera spättafiléerna med kokt potatis samt fräst spenat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer