Spättafile i ugn
Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost.
Tillagning
- Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna i en skål i kylen.
- Skala och hacka löken och tillsätt till räkskalen.
- Fräs räkskalen med löken i kastrullen med en msk smör.
- Häll på 0,4 liter vatten och koka i fem minuter.
- Gör en vit sås: Smält två msk smör i en andra kastrull.
- Rör i mjöl och rör runt.
- Tillsätt grädde och mjölk lite i taget under vispning.
- Sila av räkskalen och tillsätt räkfonden till den vita såsen.
- Smaka av med salt och vitpeppar samt dill.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv ost.
- Smörj en gratängs- ugnsform med en klick smör.
- Rulla ihop spättafiléerna en och en och fördela med skarven nedåt i ugnsformen.
- Fördela räkorna över spättafiléerna.
- Häll den vita varma gratängsåsen över fisken och räkorna.
- Toppa med riven ost.
- Koka potatis om du vill ha det till.
- Gratinera spättafileerna i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är genomstekta. Sätt ev. på grillen sista minuterna för att få fin färg och gratinering.
- Fräs spenat i lite olivolja, salt, peppar och ev. lite hackad lök.
- Servera spättafiléerna med kokt potatis samt fräst spenat.
Serveringsförslag
- Spättan är goda med kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
- Man kan även ta kokta grönsaker som broccoli, blomkål och morot istället för spenat. Gott till är även grönsallad, tomatsallad samt citronklyftor.
Välj MSC-märkt spätta.
Använder du färsk spenat så ta en stor påse babyspenat eller efter tycke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal