Rödspätta eller plattfisk med remouladsås

Rödspätta eller annan plattfisk med remouladsås samt kokt potatis är gott och rätt nyttigt.
Du kan dubbelpanera eller enkelpanera fisken. Välja plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben.
Räkna 4 stora eller 8 små rödspättor, flundror, skrubbor eller annan plattfisk med ben eller ca 600 gram filead plattfisk.
Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. Plattfisk utan skinn i filéer kan man dubbelpanera med vetemjöl blandat med salt sedan ägg och sist ströbröd.
Välj MSC-märkt rödspätta, bergtunga annan tunga eller flundra som skrubba.

4 portioner rödspätta med remouladsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 plattfiskar med ben och skinn
  • ENKEL PANERING till fisk med skinn och ben: 1 krm salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • DUBBELPANERING till fiskfiléer: 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör att steka i
  • 4 msk olja att steka i
  • Remouladsås: 0,5 dl ättiksgurka
  • 0,5 dl syltlök
  • 2 dl pickles av grönsaker som morot, blomkål osv eller ta mer av ättiksgurka och syltlök
  • 2 msk kapris (valfritt)
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citronsaft (lime blir också gott)
  • 1 krm salt och vitpeppar
  • 0,5 tsk curry
  • 2 krm gurkmeja
  • Tillbehör: 12 potatisar att koka
  • 65 gram grönsallad
  • 200 gram finrivna morötter
  • 2 tärnade tomater

Tillagning

  1. Förbered potatis: skala den och börja koka den mjuk i ca 20 minuter.
  2. HELA PLATTFISKAR MED BEN OCH SKINN: Skölj fisken i kallt vatten. Gnid in i salt.
  3. Sprid ut grovt rågmjöl på en tallrik. Vänd fisken i mjölet.
  4. Stek dem i smör och olja på medelvärme. De får nog ej plats i en stekpanna så ta två stycken eller stek dem två i taget och efterstek sedan på en ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  5. MED FISKFILÉER: Sprid ut vetemjöl på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar. Vispa ihop två ägg i en djup tallrik. Sprid ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd filéerna i mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet.
  7. Stek några fiskfiléer i taget på medelvärme i smör och olja tills de fått fin färg och är genomstekta ca 4 minuter på varje sida. Du kan också steka i flera pannor samtidigt. Ev. kan du eftersteka fisken på ugnsplåt i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
  8. REMOULADSÅS: Hacka ättiksgurka, syltlök, pickles samt kapris grovt.
  9. Lägg i en skål.
  10. Blanda i majonnäs.
  11. Smaka av med citronsaft, salt, peppar, curry och gurkmeja.
  12. Servera de stekta plattfiskarna med kokt potatis och remouladsås samt ev. grönsallad, finrivna morötter och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer