Snabbt grovt valnötsbröd

Introduktion och förberedelse

Ett grovt valnötsbröd som går snabbt och lätt att baka. Förutom valnötter bakade jag med dinkelmjöl, kruskakli, tranbär, linfrön och filmjölk. 

Brödet jäser upp i ugnen med hjälp av bikarbonat. Behövs ej knådas eller jäsas innan gräddning. 

Serveringsförslag

  • Passar som grovt bröd eller limpa till frukost, fika, fest, buffé, husmanskost, mellanmål, soppa eller när som.
  • Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Pumpafrön som garnering kan bytas mot solrosfrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
  • Valnötter kan bytas mot hackade hasselnötter eller mandlar.
  • Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt. 
  • Tranbär kan uteslutas eller bytas mot annan hackad torkad frukt eller russin.
  • Bikarbonat kan bytas mot dubbla mängden bakpulver.
  • Dinkelmjöl kan bytas mot vetemjöl. 
  • Ett rivet äpple och någon msk honung passar också i. Ta då i någon dl extra mjöl. 

Tips

  • Satsen kan dubbleras till två brödformar vilka båda kan gräddas på samma gång.
  • Brödet kan frysas helt eller i skivor.

Ett lättbakat och gott grovt bröd för dig som gillar valnötter, pumpafrön och tranbär.
Ett lättbakat och gott grovt bröd för dig som gillar valnötter, pumpafrön och tranbär.

1 snabbt grovt valnötsbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl siktat dinkelmjöl (275 gram)
  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl valnötter
  • 100 gram tranbär
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 dl filmjölk
  • GARNERING: 1/2 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda kruskakli och siktat dinkelmjöl i en stor degbunke bunke.
  3. Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
  4. Tillsätt tranbär, linfrön, bikarbonat och salt. Blanda.
  5. Tillsätt filmjölk och blanda till en kladdig deg.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform på 1,5 liter. Eller smörj formen med smör eller olja.
  7. Fördela degen jämnt i formen.
  8. Strö över pumpafrön och tryck ner lätt i degen.
  9. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1 timme.
  10. Ta ut och låt svalna i formen innan du tar ur brödet och låter vila 30 minuter innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-14

Tillbehör och liknande recept: