Valnötsbröd med spenat

Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.
Istället för 250 gram fryst spenat kan du ta en liter färsk spenat.

3 st valnötsbröd med spenat

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst hel bladspenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung, valnötter och allt mjöl utom en dl.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till avlånga bröd, likt baguetter.
  12. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt. Grädda på ugnslplåten eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du tagit ur ugnen).
  13. Grädda valnötsbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen så blir också valnötsbröden knaprigare i ytan.
  14. Ta ut och låt valnötsbrödet svalna på galler. Lägger du den under handduk så blir de mjukare i skorpan men ändå goda.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer