Snabba frallor

Introduktion och förberedelse

Snabba frallor, minibröd eller småbröd med rågsikt, filmjölk, bakpulver och bikarbonat smaksatta med fänkål, aprikos och valnötter toppade med solrosfrön och pumpafrön.

Degen är lätt och snabb att blanda ihop och behöver ej jäsas eller knådas. Frallorna gräddas i bakform för småbröd och jäser med bikarbonat och bakpulver.

Serveringsförslag

  • Passar som frallor, småbröd eller minibröd till frukost, fika, mellanmål, utflykt, julbord, sillbord, smörgåsbord eller husmanskost.
  • Goda som vanliga frallor med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Valnötter, aprikos och fänkål är valfritt att ha i.
  • Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap eller honung.
  • Annat som passar att blanda i degen är honung; andra frön som linfrön eller chiafrön; andra nötter som hackade hasselnötter; annan torkad frukt som russin, fikon, dadlar, lingon med mera.
  • Vetemjöl kan bytas mot grahamsmjöl. Vidare passar vetekross, vetegroddar och vetekli i brödet.
  • Frallorna kan även bakas utan bakform som vanliga frallor eller i en avlång brödform på 1,5 liter.
  • Degen kan även smaksättas med 1 msk stött pomerans.

Val av form

  • Det finns bakformar för småbröd. Jag hade en form för 8 småbröd och då blev det ca 1,5 dl i smet till varje fralla. Det blev stora frallor. Du kan ta två formar eller baka i två omgångar för 16 mindre frallor.
  • Det finns även bakformar med 12 småbröd - ta då ca 1 dl smet i varje för 12 frallor.
  • Du kan även baka runda frallor likt muffins i en muffinsform.
  • Frallorna kan även bakas utan form. Fördela och forma smeten till frallor av ca 1-1,5 dl smet och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Istället för frallor kan smeten bakas till ett bröd i en 1,5 liters avlång bakform. Grädda då i 1 timme i nedre delen av ugnen.

Nygräddade frallor som går snabbt och lätt att baka då degen bara är att blanda ihop utan att jäsas eller knåsas.
Nygräddade frallor som går snabbt och lätt att baka då degen bara är att blanda ihop utan att jäsas eller knåsas.

8 stora frallor, minibröd eller småbröd; 16 mindre frallor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 gram vetemjöl, ca 5,5 dl
  • 170 gram rågsikt, ca 3 dl
  • 1 msk stött eller mald fänkål
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 msk bikarbonat
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 dl filmjölk
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Hacka valnötter och aprikos i bitar. Mortla fänkål.
  3. Mät upp och blanda torra ingredienser i en bunke - vetemjöl, rågsikt, fänkål, bikarbonat, bakpulver, salt, aprikos och valnötter.
  4. Tillsätt filmjölk, mjölk och sirap. Rör väl till en jämn smet/deg.
  5. Smörj en bakform för småbröd med smör. Jag hade en form för 8 småbröd och då blev det ca 1,5 dl i smet till varje fralla och det blev stora frallor. Eller fördela smeten och baka dubbelt så många mindre frallor i två omgångar eller i två småbrödsformar.
  6. Du kan även baka frallor utan form. Fördela och forma ca 1- 1,5 dl smet till frallor på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg. Efter 10 minuter lade jag över bakplåtspapper och sänkte värmen till 175 grader.
  8. Ta ut och låt frallorna svalna något i formen innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjukare skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hårdare och knaprigare om frallorna får svalna utan bakduk på galler.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-06

Tillbehör och liknande recept: