Rågbullar med surdeg

Goda bullar med råg och egen rågsurdeg. Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.

20 rågbullar med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl rågmjöl
  • 4 dl vatten, 35 gradigt
  • 1 rivet äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl rågmjöl
  • 3 dl 35 gradigt vatten
  • Dag 5: 2 dl rågsurdeg
  • 0,5 paket färsk jäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl frön som solrosfrön eller sesamfrön eller valfria frön

Tillagning

  1. Gör egen rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 28-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Rör ut rågsurdeg och jäst i vattnet.
  7. Tillsätt rapsolja och smält smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda till en deg och kör 10 minuter i degmaskin eller knåda 15 minuter för hand på bakbord.
  8. Jäs i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bullar.
  10. Lägg bullarna på en långpanna med höga kanter och bakplåtspapper
  11. Pensla med mjölk.
  12. Strö över frön.
  13. Jäs övertäckta i 45 minuter.
  14. När det är ungefär 20 minuter kvar på jäsningen så sätter du ugnen på 225 grader.
  15. Grädda rågbullarna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer