Småfrallor i miniform

Introduktion och förberedelse

Småfrallor gräddade i miniformar för småbröd. En slags minifranskbröd som enkelt får proffsigt fin form och god knaprig yta. 

Serveringsförslag

  • Passar som frallor, småbröd eller franskbröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
  • Servera som vanliga frallor med smör och pålägg, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Istället för solrosfrön kan du toppa med andra frön som pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön eller liknande.
  • Rörsocker kan bytas mot strösocker eller honung. 
  • Rågsikt kan bytas mot mer vetemjöl eller grahamsmjöl. 
  • Vegana frallor kan du baka med vegetabilisk mjölk och mjölkfritt margarin. 

Val av form

  • Jag använde 2 stycken bakformar för småbröd eller minibröd. Leta efter småbrödsformar eller minibrödsformar. 
  • Har du bara en minibrödsform kan du jäsa och grädda resten av frallorna utan form på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord muffinsformspanna. Eller jäsa och grädda i två omgångar - förvara då degen i kylen. 
  • Har du ingen form kan degen kan även skäras till rustika frallor och jäsas samt gräddas på bakplåtspapper utan formar. 

Tips

Vill du ha frallorna till frukost kan du direkt efter du knådat degen fördela degen i formarna och sedan ställa i kylen över natten. Ta fram frallorna och låt stå i rumsvärme 40 minuter innan gräddning. Pensla och strö över solrosfrön innan gräddning.

Gräddade i en bakform för minibröd får frallorna enkelt fin form, samma storlek och även god knaprig yta.
Gräddade i en bakform för minibröd får frallorna enkelt fin form, samma storlek och även god knaprig yta.

16 småfrallor i miniform

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 10 dl vetemjöl special
  • 3 dl rågsikt
  • 1 tsk salt
  • 50 gram färsk jäst
  • 50 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 msk rörsocker
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 dl solrosfrön till garnering
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Se till så smöret är rumsvarmt - det kan även mikras mjukt.
  2. Värm upp mjölk och vatten till fingervarmt i en kastrull.
  3. Smula ner jästen i en degbunke.
  4. Tillsätt vatten och mjölk. Rör ut jästen.
  5. Tillsätt rågsikt, vetemjöl, salt, smör och socker.
  6. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen degblandare i 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
  7. Låt degen jäsa övertäckta i 40 minuter.
  8. Smörj två minibrödformar med smör.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Forma till längder och dela varje längd till 8 frallor - totalt 16 frallor. Forma degbitarna till små avlånga frallor.
  10. Fördela frallorna i formarna.
  11. Låt frallorna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  13. Pensla frallorna med uppvispat ägg samt strö över solrosfrön.
  14. Grädda en form i taget av frallorna i mitten av ugnen i 12 minuter till fin färg.
  15. Ta ut och låt frallorna svalna något i formen innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjukare skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hårdare och knaprigare om frallorna får svalna utan bakduk på galler.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-20

Tillbehör och liknande recept: