Kokt sushiris

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar sushiris i kastrull eller riskokare till egen sushi eller att ha som tillbehör till japansk mat.

Serveringsförslag

  • Nykokt passar riset som tillbehör till japansk mat - då har du ej i socker eller vinäger.
  • Pokebowls - salladsskålar från Hawaii med japanska smaker - då har du ej i socker eller vinäger.
  • Sushiris passar även till koreansk rispytt Bibimbap - då har du ej i socker eller vinäger.

Smaksättning

Till olika typer av sushi så smaksätter du riset när det är nykokt med en blandning av socker och risvinäger. Låt sedan svalna något på en bricka samt använd till:

Portionsberäkning

Receptet nedan räcker till ca 4 rullar Maki och 4x4 bitar Nigirisushi. Det kan såklart variera med hur stora bitar du formar.

Tips

  • Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång.
  • Vill du forma sushibitar nigiri-stil eller makirullar så är det smidigt att ha en skål med vatten med någon tsk risvinäger i att doppa fingrarna i samt klistra ihop sjögräset med.
  • Här hittar du fler tips på hur du lagar sushi hemma.

Sushiriset formas till kuddar med händerna.
Sushiriset formas till kuddar med händerna. Doppa fingrarna i en skål med vatten - så inte riset klibbar fast på händerna - och ta en bit ris samt tryck ihop och forma till små sushikuddar.

4 portioner sushiris

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 dl sushiris, ca 360 gram
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt
  • SMAKSÄTTNING: 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. Skölj riset genom att fylla på kallt vatten några gånger och sedan hälla av det. Fyll sedan på vatten så det täcker riset och låt stå i 20 minuter. Häll av vattnet och fyll på samt skölj en gång till. Häll av riset i durkslag.
  2. KOKA SUSHIRIS I KASTRULL: Mät upp vatten, salt och ris i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen och låt koka på lägsta värme i 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter under lock.
  3. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare. Sätt på riskokaren och låt den sköta jobbet.
  4. SMAKSATT RIS: Mät upp vinäger och socker i en kastrull. Värm så sockret löser sig. Sätt åt sidan.
  5. Sprid ut det kokta sushiriset på ett stort brett fat sk Hangiri, bricka, ugnsplåt, bredbottnad balja, bunke eller liknande. Poängen är att riset ska svalna så fort som möjligt.
  6. Fördela vinäger- och sockerblandningen jämnt över riset. Vänd försiktigt runt i riset med en Shamoji, slev eller slickepott söta risvinägern blandas ut jämt.
  7. Låt svalna till rumstemperatur och använd riset till att forma riskuddar (Nigiri), sushirullar (Maki), sushistrutar (Temaki) eller som annat tillbehör. Ska du forma Nigirisushi eller bre ut platt till makirullar så är ett tips att ha en skål kallt vatten bredvid att doppa händerna i så klibbar inte riset fast på fingrarna.
  8. Förvara riset i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt.
E-mail
Medel: 3.8 (179 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-11