Bap koreanskt ris

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar bap - koreanskt ris i kastrull eller riskokare.

På koreanska betyder Bap ris. Du känner kanske till koreansk rispytt Bibimbap som betyder "mixat ris".

Serveringsförslag

Val av ris

Koreanskt rundkornigt ris kan du hitta i välsorterade asiatiska butiker annars så kan du ta sushiris - det är dock lite dyrare.

Tips

Jag kan verkligen rekommendera en riskokare om du kokar ris ofta och till flera. Det blir perfekt resultat varje gång.

Riset serverat som tillbehör till banchan en slags koreansk buffé med rätter.
Riset serverat som tillbehör till banchan en slags koreansk buffé med rätter.

4 portioner Bap koreanskt ris

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl koreanskt ris eller sushiris, ca 360 gram
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj riset genom att fylla på kallt vatten och röra försiktigt tills vattnet inte längre färgas vitt.
  2. Fyll sedan på vatten så det täcker riset och låt stå i 30 minuter.
  3. Häll av riset i durkslag och låt rinna av.
  4. I KASTRULL: Mät upp vatten och ris. Koka upp under lock och sänk sedan värmen och låt koka på lägsta värme i 15 minuter under lock.
  5. Stäng av värmen och låt stå i 10 minuter under lock.
  6. I RISKOKARE: Mät upp med vatten och ris i en riskokare. Räkna då 4 dl vatten - samma mängd som ris. Sätt på riskokaren och låt den sköta jobbet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 204 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-10