Räk och bläckfisksallad

Italiensk sallad med marinerade skaldjur i citron, olivolja, oregano, chili och vitlök.
Passar till buffé, tapasrätt eller som sidorätt. Blir också mycket god som pasta rätt blandad med ex. kokt spagetti eller med kall pasta till pastasallad.
Blir också gott med annan bläckfisk, kräftstjärtar och musslor eller andra skaldjur.

5 portioner räk och bläckfisksallad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 750 gram räkor, med skal
  • 200 gram squid eller vit bläckfisk
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk hackad röd chili
  • 0,5 dl färsk grovhackad oregano
  • Marinad: 0,75 dl fin olivolja
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Tina squid eller bläckfisken och rensa den eventuellt.
  2. Torka den torr med en lite papper. Skär den i smala strimlor ca 3 cm långa.
  3. Stek bläckfisken i olivolja i het stekpanna ca 2 min.
  4. Lägg över i en skål och låt svalna.
  5. Skala räkorna och tillsätt dem till bläckfisken.
  6. Dags för marinaden: skala vitlöken och pressa den över skaldjuren.
  7. Ansa och dela fänkålen. Skär bort roten och finhacka den.
  8. Dela, kärna ur och hacka röd chili.
  9. Hacka oregano grovt.
  10. Blanda allt och låt marinera övertäckt i kylen över natten eller några timmar innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer