Tapas med vitlöksräkor Gambas al ajillo

Vitlöksräkor eller Gambas al ajillo är bland de lyxigare tapas man kan laga. Att ha fina och många räkor (och dyra) som tapas är status i Spanien. Serveras som tapas i skålar.

Köp MSC-märkta räkor och gärna så fina som möjligt. De behöver ej vara stora jätteräkor utan kan vara nordiska ishavsräkor. Här har jag använt råa räkor. Använder du förkokta räkor så får du skala dem samt blanda i dem på slutet när vitlöken stekt en stund samt fiskbuljongen kokat ner några minuter (så de inte blir överstekta och torra). Det blir också gott. 

Här har jag räknat en 50 gram räkor per portion. Osborne-brandy är ett klassisk spansk märke och används förutom att dricka till matlagning. Räkorna smaksätts med en skvätt Osborne brandy - men du kan ta sherry (halvtorr som manzanilla), annan brandy, konjak eller rom. Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

Kan också smaksättas ytterligare med citronsaft och lite timjan samt rosmarin; eller lime, färsk koriander och färsk ingefära.

2 port spanska vitlöksräkor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 klyftor vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller en liten röd torkad cayennepeppar eller piri piri
  • 100 gram skalade råa räkor
  • 1 msk brandy eller konjak
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl fiskfond (1/6 fiskbuljongtärning upplöst i vatten)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad bladpersilja eller gräslök

Tillagning

  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Värm oljan i en liten stekpanna.
  3. Tillsätt vitlök och chili samt stek på låg värme i några minuter. Rör då och då. Vitlöken ska ej bli svart men få lite färg.
  4. Skala räkorna. Ta ev. bort tarmkanalen om du köpt så stora räkor.
  5. Tillsätt räkorna och öka värmen. Fräs några sekunder.
  6. Tillsätt brandy och koka bort alkoholen några sekunder. Tillsätt sedan fiskbuljongen och koka ner i ca 2 minuter.
  7. Smaka av med lite flingsalt.
  8. Servera vitlöksräkorna direkt och garnera gärna med hackad bladpersilja eller gräslök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer