Spansk potatisomelett tapas Tortilla de patatas

Spansk potatisomelett eller Tortilla de patatas som serveras som tapas i bitar. Det ska vara fast stor potatis - vår svenska vinterpotatis funkar utmärkt.

Här har jag räknat en halv omelett per portion men har du fler tapas så kan den räcka till fyra personer - då får varje två små tårtbitar potatistortilla vardera. Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

Variationer:

  • Ta hälften kålrot, sötpotatis eller palsternacka så får du en variant på smaken. 
  • Blanda i grönsaker som kokta gröna ärtor. 
  • Blanda i tärnad fräst grön eller röd paprika. Rödlök, silverlök, salladslök, purjolök, vitlök eller fänkål blir också gott. Fräs som löken vid sidan i olivolja och blanda sedan i omeletten. 
  • Blanda i en halv dl riven lagrad ost som Västerbottenost för ostfritata. 
  • Utan lök. Ta enbart potatis. 

2 port spansk potatisomelett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 350 gram fast potatis typ vinterpotatis
  • 125 gram gul lök (1/2 liten lök)
  • 3 ägg
  • 5 dl olivolja eller solrosolja till fritering/stekning potatis
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i fyra klyftor på längden. Sedan i små skivor typ 2-3 mm breda.
  2. Skölj bort stärkelsen på potatisen i ett durkslag, skaka av och torka med lite hushållspapper.
  3. Värm olja i en kastrull eller panna med höga kanter. Fritera/stek potatisen mjuk förslagsvis på 100-130 grader i 8-10 minuter. Häll av i durkslag och överbliven olja sparar, silar och har du till annat. Av potatis får oljan knappt smak - men blandar du i lök så smakar den bara lök sedan därför steker jag potatisen för sig först.
  4. Skala löken, dela och strimla den. Stek den mjuk på låg värme ca 10 minuter i en panna med lite olivolja. Den ska ej få färg.
  5. Blanda och vispa ihop ägg, salt och vitpeppar i en skål.
  6. Tillsätt och vänd i den stekta potatisen samt lökem i äggen. Mosa till ca 1/3 av potatisbitarna i smeten med en gaffel. Ställ omelettsmeten åt sidan under plastfil i 30 minuter. Hit kan omeletten förberedas och ha i kylen.
  7. Värm en liten stekpanna med nonstick-botten med en tsk olivolja i. Häll i omelettsmeten och vänd runt 2-3 gånger från botten.
  8. Stek omeletten ca 5 minuter på första sidan på medelvärme. Dags att vända: ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen och lägg i omeletten så att andra sidan får steka klart på medelvärme i 5 minuter till.
  9. Lägg upp omeletten på tallrik, fat eller skärbräda. Låt vila 20 minuter helst innan servering. Kan ätas ljummen nylagad eller så kan du ha den i kylen. Skär upp omeletten i förslagsvis åtta tårtbitar till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer