Spansk potatisomelett tapas Tortilla de patatas

Spansk potatisomelett eller Tortilla de patatas som serveras som tapas i bitar. Det ska vara fast stor potatis - vår svenska vinterpotatis funkar utmärkt.

Här har jag räknat en halv omelett per portion men har du fler tapas så kan den räcka till fyra personer - då får varje två små tårtbitar potatistortilla vardera. Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - vilket jag varmt kan rekommendera. 

Variationer:

  • Ta hälften kålrot, sötpotatis eller palsternacka så får du en variant på smaken. 
  • Blanda i grönsaker som kokta gröna ärtor. 
  • Blanda i tärnad fräst grön eller röd paprika. Rödlök, silverlök, salladslök, purjolök, vitlök eller fänkål blir också gott. Fräs som löken vid sidan i olivolja och blanda sedan i omeletten. 
  • Blanda i en halv dl riven lagrad ost som Västerbottenost för ostfritata. 
  • Utan lök. Ta enbart potatis. 

2 port spansk potatisomelett

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 350 gram fast potatis typ vinterpotatis
  • 125 gram gul lök (1/2 liten lök)
  • 3 ägg
  • 5 dl olivolja eller solrosolja till fritering/stekning potatis
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen. Skär den i fyra klyftor på längden. Sedan i små skivor typ 2-3 mm breda.
  2. Skölj bort stärkelsen på potatisen i ett durkslag, skaka av och torka med lite hushållspapper.
  3. Värm olja i en kastrull eller panna med höga kanter. Fritera/stek potatisen mjuk förslagsvis på 100-130 grader i 8-10 minuter. Häll av i durkslag och överbliven olja sparar, silar och har du till annat. Av potatis får oljan knappt smak - men blandar du i lök så smakar den bara lök sedan därför steker jag potatisen för sig först.
  4. Skala löken, dela och strimla den. Stek den mjuk på låg värme ca 10 minuter i en panna med lite olivolja. Den ska ej få färg.
  5. Blanda och vispa ihop ägg, salt och vitpeppar i en skål.
  6. Tillsätt och vänd i den stekta potatisen samt lökem i äggen. Mosa till ca 1/3 av potatisbitarna i smeten med en gaffel. Ställ omelettsmeten åt sidan under plastfil i 30 minuter. Hit kan omeletten förberedas och ha i kylen.
  7. Värm en liten stekpanna med nonstick-botten med en tsk olivolja i. Häll i omelettsmeten och vänd runt 2-3 gånger från botten.
  8. Stek omeletten ca 5 minuter på första sidan på medelvärme. Dags att vända: ta en tallrik och lägg över pannan med omeletten och vänd sedan allt på en gång så att omeletten hamnar på tallriken. Sätt tillbaka pannan på spisen och lägg i omeletten så att andra sidan får steka klart på medelvärme i 5 minuter till.
  9. Lägg upp omeletten på tallrik, fat eller skärbräda. Låt vila 20 minuter helst innan servering. Kan ätas ljummen nylagad eller så kan du ha den i kylen. Skär upp omeletten i förslagsvis åtta tårtbitar till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer