Crema Catalana spansk brylepudding

Crema Catalana är den spanska varianten av creme brulé eller brylépudding fast smaksatt med citronskal och kanelstång. Serveras som dessert och förberedas i god tid samt serveras med ett gott dessertvin eller söt sherry.

Kan även garneras med färska hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt, färska citrusfiléer som Valencia-apelsin, mandarin och grapefrukt; körsbär och/eller blad med citronmeliss eller mynta.  

Du behöver en gasbrännare att karamellisera socker på toppen av catalanan vid servering. Har du inte det så kan det gå med ugnen på max grill och sätta dem direkt under det röda gallret och sedan passa dem så att du får karamell av sockret men samtidigt inte värmer upp fyllningen under av ägg (då blir det äggröra). 

Vintips till Crema Catalana:  

Du kan ta valfritt sött dessertvin ex. Sauternes osv. Dock är ju Crema Catalana spanskt så med sin söta vanilj- och citrusfyllning samt karamell på toppen blir ett sött dessertvin från grannen Portugal typ Setubal perfekt eller söt spansk sherry typ Pedro Ximenez, Oloroso, Cream eller liknande. Ett halvsött mousserande spanskt vin typ Moscato funkar också. Vidare kan den serveras med en god kopp kaffe samt en avec som en Osborne (spansk) brandy. 

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller mjölk osv. 

2 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk standard 3,5%
  • 1/4 citron
  • 1 bit hel kanel
  • 2 äggulor, ekologiska
  • 3 msk socker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl strösocker till servering

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronen. Skär bort en rätt stor bit skal typ 1/4 och koka upp med mjölk och kanel i en kastrull. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop äggulor, socker samt majsstärkelse till en jämn smet.
  3. Plocka upp kanel och citronskal ur mjölken.
  4. Vispa ner mjölken lite i taget i äggblandningen. Häll tillbaks blandningen i kastrullen igen.
  5. Värm ägg- och mjölkblandningen försiktigt under omrörning då och då tills den tjocknar likt en tjock vaniljsås (det är precis vad det är) - obs den ska ej koka då blir det äggröra.
  6. Fördela vaniljfyllningen i två portionsformar i terracotta som på bilden, creme caramell-formar eller valfri sort - tänk på att formarna måste tåla värmen från gasbrännaren sedan. Förvara övertäckta med plast i kylen upp till några dagar.
  7. Servering: Strö ett jämnt lager strösocker eller florsocker över crema catalanorna. Bränn sedan från kanten ett jämnt ljust brunt lager karamell över hela ytan. Värm ej för länge - vaniljfyllningen ska ännu vara kall - bara sockret ska bli karamell.
  8. Låt sockret svalna och stelna en halv minut och servera sedan dina goda Crema Catalana.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer