Crema Catalana

Introduktion och förberedelse

Crema Catalana är den spanska varianten av crême brulée eller brylépudding som smaksätts med citronskal och kanelstång.

Den här rätten lagade jag på tapaskurs i Madrid - sedan har jag anpassat det något för oss svenskar vad gäller mjölk osv.

Serveringsförslag

  • Serveras som dessert och förberedas i god tid samt serveras med ett gott dessertvin eller söt sherry.
  • Kan även garneras med färska hallon, blåbär, jordgubbar, passionsfrukt, färska citrusfiléer som Valencia-apelsin, mandarin och grapefrukt; körsbär och/eller blad med citronmeliss eller mynta.

Varianter

Du kan byta strösocker till karamelliseringen mot råsocker eller florsocker.

Tips

Du behöver en gasbrännare att karamellisera socker på toppen av catalanan vid servering. Har du inte det så kan det gå med ugnen på max grill och sätta dem direkt under det röda gallret och sedan passa dem så att du får karamell av sockret men samtidigt inte värmer upp fyllningen under av ägg (då blir det äggröra).

Att dricka till

  • Du kan ta valfritt sött dessertvin ex. Sauternes osv. Dock är ju Crema Catalana spanskt så med sin söta vanilj- och citrusfyllning samt karamell på toppen blir ett sött dessertvin från grannen Portugal typ Setubal perfekt eller söt spansk sherry typ Pedro Ximenez, Oloroso, Cream eller liknande.
  • Ett halvsött mousserande spanskt vin typ Moscato funkar också.
  • Vidare kan den serveras med en god kopp kaffe samt en avec som en Osborne (spansk) brandy.

Crema Catalana kan du servera som dessert och förbereda i god tid. Precis innan servering så strör du över socker och karamelliserar med en gasbrännare.
Crema Catalana kan du servera som dessert och förbereda i god tid. Precis innan servering så strör du över socker och karamelliserar med en gasbrännare.

2 portioner Crema Catalana

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 1/4 citron, ekologisk
  • 1 bit hel kanel
  • 2 äggulor, L
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl strösocker till servering

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronen. Skär bort en rätt stor bit skal typ 1/4 och koka upp med mjölk och kanel i en kastrull. Sätt åt sidan.
  2. Vispa ihop äggulor, socker samt majsstärkelse till en jämn smet.
  3. Plocka upp kanel och citronskal ur mjölken.
  4. Vispa ner mjölken lite i taget i äggblandningen. Häll tillbaks blandningen i kastrullen igen.
  5. Värm ägg- och mjölkblandningen försiktigt under omrörning då och då tills den tjocknar likt en tjock vaniljsås (det är precis vad det är) - obs den ska ej koka då blir det äggröra.
  6. Fördela vaniljfyllningen i två ugnsfasta portionsformar i terracotta som på bilden, creme caramell-formar eller valfri sort - tänk på att formarna måste tåla värmen från gasbrännaren sedan. Ställ i kylen övertäckta med plast i minst 3 timmar. Kan förvaras i kylen upp till några dagar.
  7. SERVERING: Strö ett jämnt lager strösocker över crema catalanorna. Bränn sedan från kanten ett jämnt ljust brunt lager karamell över hela ytan. Värm ej för länge - vaniljfyllningen ska ännu vara kall - bara sockret ska bli karamell.
  8. Låt sockret svalna och stelna en halv minut och servera sedan dina goda Crema Catalana.
E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-21