Persisk vitkålssallad med kidneybönor Salade Kalam

Vitkålssallad med kidneybönor eller Salade Kalam. En persisk kall vitkålssallad med bönor, potatis, ägg och saltgurka i yoghurt, lime och majonnäs.
En slags coleslaw från Persien.
Okokta bönor får du blötlägga dagen innan så man får ha lite framförhållning eller använda färdigkokta kidneybönor (2 burkar) istället. Koka då potatisen för sig. Då går vitkålssalladen mycket snabbare att laga.

6 portioner vitkålssallad

  • Förberedelse: 10 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl kidneybönor, okokta
  • 3 potatisar av fast sort
  • 400 g vitkål
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 saltgurka
  • Salladsdressing: 1 dl naturell yoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk limesaft
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna i lättsaltat vatten över en natt om du kokar dem själv.
  2. Med hemkokta bönor: koka upp en halv liter vatten i en kastrull och lägg i de okokta bönorna tillsammans med l tsk salt. Koka under lock på medelvärme i 20 minuter.
  3. Skala potatisen och lägg den på bönorna. Koka under lock i ca 30 minuter tills potatisen är klar. Känn med sticka.
  4. Häll av vattnen och låt bönor och potatis kallna.
  5. Med färdigkokta bönor: skölj bönorna noga och lägg i en skål. Skala och koka potatisen mjuk i ca 30 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  6. Koka äggen hårda. Ställ åt sidan och låt svalna.
  7. Rensa, klyfta och strimla vitkålen fint (använd ev. matberedare eller mandolin). Lägg i en stor skål. Tillsätt 0,5 tsk salt och arbeta in i kålen så att den vätskar sig.
  8. Skär saltgurka, potatis samt kokt ägg i tärningar. Tillsätt till kålen.
  9. Blanda bönorna och potatisen med vitkålen.
  10. Rör ihop dressingen och vänd ner den i vitkålssalladen.
  11. Ställ vitkålssalladen att kallna i kylen någon timme eller längre innan servering.
  12. Servera vitkålssalladen kall på fat eller i skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer