AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Pastadeg hemjord pasta

Pastadeg hemjord pasta Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4-6 port pastadeg
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 1 tim 33 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastadeg hemjord pasta:

Pasta med ostronskivling
Pasta med ostronskivling. En festligare vegetarisk pastasås med ostronskivling, grädde och parmesan.
Passar med pasta som skruvar, penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle.
Servera gärna med ett gott bröd samt en sallad av babyspenat, rivna morötter, tärnade tomater och kokta vita bönor med lite olivolja och balsamvinäger över.
Vill du göra pastan riktigt lyxig kan du blanda i några droppar tryffelolja.
Vill du ha en vegan pasta så använd olivolja, Oatly havregrädde, Oatly fraiche samt vegan parmesanost.
Vintips till pastan är ett vitt vin typ Chardonnay.
Spagetti med fläskfile, svamp och grädde
Spagetti, papardelle eller tagliatelle med fläskfile, svamp, grädde och lök.
Blir god med annan filé också som fläskfile, kycklingfile, kalvfile, oxfile eller strutsfile. Vegetarisk med quorn eller sojaprotein.
Gräddstuvad pyttipanna
Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Välj kött av nöt som biff, innanlår eller oxfilé; eller restkött som redan är stekt ex. från stek, skivat kött eller liknande rester. Man kan också blanda upp med lite falukorv så blir det billigare.
Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tomatdoftande pastasås med kyckling
Tomatdoftande pastasås med kyckling. Pastasås med tomat toppad med kyckling. God till pasta som spagetti eller penne.
Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik baguette med röra av hälften färskost och hälften ajvar.
Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Mai Tai
Mai Tai. En drink eller cocktail med smak av mörk rom, apelsin eller aprikos, mandellikör, lime och is. En Elvis-favorit från polynesien och västindien. Namnet kommer från Tahiti där det helt enkelt betyder gott.
Det finns många recept på Mai Tai och det här är en variant.
Blåbärsrutor
Blåbärsrutor i långpanna. Baka en goda och enkla rutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många.
Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också.
Du kan ta frysta eller färska blåbär.
Gott att servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Morotssoppa med spiskummin och kokos
Morotssoppa med spiskummin och kokos. En morotssoppa som är nyttig, billig och god.
Räkna 6-12 morötter ca 1 kg.
Passar till 4 lätta huvudrätter eller 6 förrätter. Servera med varmt bröd som ex. ciabatta eller baguette. Gärna med färskost med örter.
Vid servering av morotssoppan kan du också ha en msk matyoghurt eller creme fraiche i varje tallrik vid servering.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Spenatlasagne
Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Istället för fryst spenat kan du ta ca 400 gram färsk spenat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.
Laxsås till pasta
Laxsås till pasta. En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.
Gott till vardags, fredagsmiddag som fest (gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bearnässås
Klassisk bearnässås. Bearnässås är supergod hemgjord - en helt annan grej än från påse. Bearnässås får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger.
Bearnässås stavas egentligen Sauce Bearnaise.
Maskrosvin
Maskrosvin. Använd helst fina maskrosor från försommaren, ta bort allt grönt och rensa dem noga. Tips på hur du lyckas med ditt vin av maskrosor finns också i artikeln om fruktvin här på Receptfavoriter.
OBS Du behöver också köpa och tillsätta vinjäst enligt vinjästens paket.
Tidsangivelsen ovan gäller ej men det tar 2-3 veckor.

Currygryta med lamm
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Spagetti med skinka och basilika
Spagetti med lufttorkad skinka och basilika. Chili, vitlök och parmesanost ger god smak åt denna pasta. Byt ut skinka mot tio soltorkade tomater och du har en god vegetarisk spagetti.
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater. En vegetarisk pasta med fyllig tomatsås smaksatt med soltorkade tomater, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost. Enkel och god pasta. Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Quorn Stroganoff
Quorn Stroganoff. En vegetarisk Stroganoff med quorn i tomatsås. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Istället för quorn kan du använda blötlagda sojakuddar - sojaprotein.
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar krusbärsmarmeladen som du kan förvara mer än någon månad.
Öppnad burk förvaras i kylen. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg krusbär.
Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Björns chiligryta med högrev
Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook