AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Pastadeg hemjord pasta

Pastadeg hemjord pasta Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4-6 port pastadeg
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 1 tim 33 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastadeg hemjord pasta:

Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger
Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Wallenbergare med rostad potatis och limesås
Wallenbergare på köttfärs med rostad potatis smaksatt med örter, limesås med crème fraiche-sås samt marinerade linser.
Gott till är en grönsallad med majs, tärnad gurka och rödlök i olivolja samt vinäger.
En variant på klassisk Wallenbergare med lite nyttigare tillbehör än skirat smör och potatismos. Tar du bort potatisen så blir rätten GI- samt LCHF anpassad.
Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv. En god vardagspasta med tomatsås, het korv som chorizo, vitlök och chili som sambal oelek.
Det går bra med all slags korv men godast är het korv av bra kvalitet som chorizo, sremska eller annan korv med chili och paprika.
Pastasåsen är döpt till Diablo för att den ska vara så het.
Smaka på tomatsåsen så att den blir så het du vill ha den. Du kan servera extra sambal oelek vid sidan för de som vill ha extra hetta.
Riven parmesan kan man också ha till. Bröd samt tomatsallad eller grönsallad är också gott till pastan.
Pasta med kassler och broccoli
Pasta med kassler, broccoli och purjolök. En god, enkel och snabb pasta med kassler.
Färsk pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle
Färsk pasta. Hemgjord pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle.
Lättast är det att kavla ut pasta med en pastamaskin. Det går också att kavla ut pastan för hand. Färsk pasta ska vara nån millimeter tjock.
Färsk pasta kan du använda till tagliatelle, lasagne, tortellini och ravioli. Koktiden är 2-3 minuter. Färsk pastadeg kan du förvara i kylen och använda efter hand. Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Färsk pasta är lätta att koka för länge så doppa den bara i rikligt med saltat kokande vatten i någon till några minuter. Serveras direkt.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Kycklingenchiladas, kycklingfajitas, kycklingtortillas fyllda tortillarullar med kyckling
Kycklingenchiladas, kycklingfajitas, kycklingtortillas fyllda tortillarullar med kyckling. Enchiladas eller fajitas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig kyckling i strimlor.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Quinoasallad med tonfisk
Kall quinoasallad med tonfisk, majonnäs och grönsaker.
Passar som till lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
En sallad med quinoa, tonfisk, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Servera med ett gott bröd samt ev. blandad grönsallad till.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Istället för majonnäs kan du ta matyoghurt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hemgjord vaniljglass
Hemgjord vaniljglass. Glass med riktig vaniljstång, grädde, ägg och socker. Gör egen vaniljglass utan tillsatser. Servera till all slags dessert eller på egen hand med chokladsås och ex. mandelbiscottis. Eller färska eller snabbkokta jordgubbar eller hallon (dela och koka ihop med lite socker). Eller gör banana split med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Eller marängsviss (som bananasplit men lägg till maränger).
Enklast är att göra glass i en glassmaskin. Tänk på att en del glassmaskiner ska stå i frysen några timmar innan du kan göra glass i den. Har du ingen glassmaskin har jag två till tips på hur du kan göra i receptet nedan.
Hemgjord smördeg
Hemgjord smördeg till wienerbröd, inbakning, kransar mm. Smördeg är lite krånglig att göra själv men det är det värt då smördegen blir mycket god.
Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad
Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Bruschetta
Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd. I Italien grillar man gårdagens bröd och kallar det bruschetta.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. Passar också som tilltugg på små bröd ex. skivad baguette.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Misosoppa med grönsaker
Misosoppa med grönsaker. En mycket god och nyttig soppa gjord med buljong med smak av sjögräs, dashi-pulver, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och torkat sjögräs.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi.
Annars kan du använda vanlig buljong till mison, förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast blir den med hemlagad buljong.
Nedan förslag på grönsaker men du kan också ha i grönsaker efter eget tycke som bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, blomkål, broccoli, ärtor, majs osv.
Brända mandlar
Brända mandlar. Hemgjorda mandlar kokta i bränt socker eller karamell. Brända mandlar är vanligt som klassiskt julgodis och marknadsgodis.
Dillkött med quorn
Dillkött med quorn. Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook