AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Pastadeg hemjord pasta

Pastadeg hemjord pasta Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
4-6 port pastadeg
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 3 min
Klart på: 1 tim 33 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går ihop eller du bara använder durumvete.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  5. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  6. Slå in pastadegen i plastfolie och låt vila i en timme i kylen.
  7. Forma pastadegen till en rektangulär rulle.
  8. Skär 1 cm breda skivor - en i taget - och täck över resten av pastan med plasten igen.
  9. Kör biten med pastadeg igenom en pastamaskin eller kavla för hand.
  10. Kavlar du ut för hand så gör det på mjölat bakbord och kavla pastadegen till avlånga plattor ca 1-2 mm tjocka, rulla ihop och skär till tagliatelle.
  11. Använder du pastamaskin så börjar du med att rulla igenom biten med pastadeg på den breda valsen och ändra sedan till mindre och mindre vals tills du har ett avlångt 1-2 mm tunn pastadeg. Mjöla då och då. Sedan ställer du in valsen på ex. tagliatelle och kör igenom pastabiten till tagliatelles osv till önskad pastaform.
  12. Du kan också använda pastan till annat som lasagne, fyllda tortellinis, gnocchis eller fyllda pastarör.
  13. Förbered först såsen till pastan om du ska ha det till.
  14. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastadeg hemjord pasta:

Lax teriyaki
Lax teriyakisås. Teriyakisås är mycket god med lax.
Teriaykisås är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Servera med med asiatiskt klibbigt ris samt gärna tillbehör som grönsaker, förslagsvis tunt skurna eller rivna grönsaker som purjolök, morot eller rättika.
Viltstek
Viltstek i ugn med skysås med rödvin. Viltstek marinerade i rödvin och sedan ugnsstekt tills den är saftig och mör. Blir gott på älgstek, rådjursstek eller hjortstek.
Förslag på tillbehör är potatisgratäng och grönsaker. Gröna bönor, kokta rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot samt brysselkål; samt gelé passar också till.
Vill du ha ex. kokt, pressad eller mosad potatis till så kan du reda skysåsen med några dl grädde och msk smör samt smaka av den med några krossade enbär, msk messmör samt soja.
Vintips blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Viltstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan lagas dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Kyckling pasta
Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller färdig grillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfile från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.
Pasta med salsiccia
Pasta med salsiccia smaksatt med vitlök, chili, paprika, krossade tomater, grädde, basilika och oregano.
Här med skruvar men du kan ta spagetti, penne, rigatoni eller annan pasta.
Välj färsk salsiccia som du hittar i välsorterade köttdiskar eller slaktare.
Ruccola eller grönsallad passar också till.
Gillar du riven parmesan kan man ha det till vid servering.
Vill du ha mer hetta i såsen så tillsätt mer chiliflakes eller servera pastan med het chilisås ex. Sriracha-sås som tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Bananglass glass med banan
Bananglass. En god hemgjord glass med banan.
Pasta med rostad vitlök
Pasta med rostad vitlök, soltorkade tomater, ruccola, basilika, chili och parmesan.
En god vegetarisk pasta som passar till fest och vardags.
Bröd med färskost som pålägg är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Smörgåstårta med lax och räkor
Smörgåstårta med lax och räkor. Garnerad med rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök. Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
Tomatsalsa med koriander
Tomatsalsa med färsk koriander är gott till grillat. Färsk hackad koriander, tärnade tomater, olja, vinäger, rödlök och chili är en vanlig salsa i Mexiko. Där gör man tomatsalsa med massor av färsk hackad koriander och chilisås. Gott till grillat, taco middag, tex mex, eller buffe.
Man kan också ha i hackad färsk röd chili samt pressad vitlök. Salladslök eller gul lök kan ersätta rödlöken.
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Currygryta med lamm
Currygryta med lamm. Lammgryta med lammkött och curry funkar mycket bra ihop. Här smaksatt med hemgjort currypulver.
Egen torr curry får mycket god smak av hela kryddor som rostats och malts. Kan ersättas med några msk garam masala samt några tsk curry.
Köttslag kan varieras med ex. viltkött, älgkött osv.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Choronsås bearnaisesås med tomat
Choronsås som är en bearnaisesås smaksatt med tomat. Choronsås är en rosa god variant av bearnaiseså.
God till grillat. Du gör en vanlig hemgjord bearnaisesås och rör i tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Basilikaolja
Basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter. Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Tomatdoftande pastasås med kyckling
Tomatdoftande pastasås med kyckling. Pastasås med tomat toppad med kyckling. God till pasta som spagetti eller penne.
Servera gärna en tomatsallad samt bröd till. På bilden rustik baguette med röra av hälften färskost och hälften ajvar.
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Vegetarisk pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad Savoykål och senap. Kokt broccoli passar också till.
Pho-soppa med kyckling
Pho-soppa med kyckling. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull kycklingbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta kycklingbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ett halvt tunt skivat stekt kycklingbröst per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook