Ragu alla Bolognese

Klassisk Italienskt långkokt köttfärssås Ragu alla Bolognese som får koka i flera timmar och serveras med tagliatelle och parmesan.
Det finns många varianter på den italienska köttfärssåsen. Detta är ett långkok och en rätt så genuin variant iaf som blir väldigt god när den får puttra 3-4 timmar på låg värme. En riktig söndagssås till pastan. Börja koka på morgonen och servera till söndagsmiddagen.
Det sägs att Ragu alla Bolognese ej ska serveras med spagetti utan tagliatelle men det tycker jag man får göra som man vill. Färsk tagliatelle blir såklart lyxigast till - och så finriven parmesan förstås.
Här en stor sats Bolo. Du kan spara och frysa undan den sås du inte äter upp. Spara inte pastan dock den blir bara soggig om den ska tinas upp igen utan koka då ny till såsen till servering.
Om du inte vill hacka alla grönsaker och har en köttkvarn så kan du mala nötkött, fläskkött från fläsksida och grönsaker i kvarnen. Ytterligare ett alternativ är att mixa och hacka grönsakerna i en matberedare. Då kan man även finfördela köttfärsen lite också men bara hastigt.
En vitkålssallad med rödbetor, grönsallad, tomatsallad samt gott bröd passar också till.

8 portioner Ragu alla Bolognese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram morot
  • 150 gram stjälkselleri
  • 150 gram gul lök
  • 150 gram tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • Till servering: 800 gram tagliatelle, torkad eller 4 port färsk pasta
  • 50 gram smör
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka morot och gul lök så fint du kan. Skölj och finhacka stjälkselleri. Man kan också skära allt i grova bitar och finfördela i en matberedare med kniv.
  2. Stek fläskfärsen i olivoljan i några minuter i en gryta under omrörning.
  3. Tillsätt morot, lök och selleri samt salt och peppar. Stek några minuter till.
  4. Lägg i nötfärsen och fräs några minuter till. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  6. Tillsätt vin och rör om.
  7. Tillsätt mjölk lite i taget. Rör om.
  8. Koka på låg värme under lock i 3-4 timmar. Rör om då och då. Tillsätt ev. mer mjölk så att det inte kokar torrt.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka pastan.
  11. Vänd ner smör i pastan och rör runt.
  12. Servera med riven parmesanost.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer