AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Pasta med zucchini och valnötter
Pasta med zucchini och valnötter. En god vegetarisk samt vegan pasta med fräst riven zucchini i olivolja smaksatt med vitlök, citron, valnötter och parmesanost.
Kycklingwallenbergare
Kycklingwallenbergare. Wallenbergare med kycklingfärs. En slags kycklingbiffar av kycklingfärs. Wallenbergare är en slags färsbiff som är luftig och saftig av ägg och grädde i smeten. Orginalet är med kalvfärs men det blir mycket gott med kycklingfärs.
Kycklingwallenbergare serveras med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke för hand.
Istället för kycklingfärs kan du ta finmalen kalvfärs (orginalet), finmalen nötfärs eller viltfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap
Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Penne pasta med viltfile, svamp och grädde
Penne pasta med viltfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Passar att laga på älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé med mera.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Laxpasta Andywood pasta med lax
Laxpasta. Pasta med kallrökt lax i krämig pastasås är en riktig höjdare.
Vintips till är ett halvtortt vitt vin av druvan Pinot Gris från Alsace eller en Chardonnay utan eller med lätt eksmak.
Grekisk pastasallad
Grekisk pastasallad. En god pastasallad med fetaost, oliver, rödlök, gurka, tomater, isbergssallad, svartpeppar och oregano.
Blir också god med fullkornspasta. Vegetarisk men man kan ha i bitar av korv om man vill.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Mjuk citronkaka
Mjuk citronkaka. En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Adas Polo persiskt ris med köttbullar
Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.
Senap med honung
Senap med honung blir en god julsenap gjord av senapspulver, honung, socker och creme fraiche.
Senapen är stark i början men tappar sedan i styrka efterhand. Håller sig i kylen flera veckor.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Köttfärskorvar i tomatsås
Köttfärskorvar eller bullar i tomatsås. Gott med pasta som tagliatelle eller klyftpotatis samt gärna en grönsallad, kokta grösnaker som morot, broccoli och blomkål samt ev. extra tärnade tomater till.
Pasta pesto
Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Sparrisrisotto
Sparrisrisotto. Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvist- eller cocktailtomater med hög och god smak, gärna svenska. Gärna Krav-märkta.
Pepparrotssås med matyoghurt
Pepparrotssås med matyoghurt, persilja och olivolja. En enkel och god sås till grillat, kokta grönsaker, rostade grönsaker eller rotfrukter med mera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rostad paprika och zucchini
Rostad paprika och zucchini med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola. Gott som tillbehör, på buffé eller som sallad.
Inlagd gurka med ingefära
Inlagd gurka med ingefära. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med ingefära ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Tabbouleh sallad med bulgur
Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.
Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan stå och svälla till sig och mjukna direkt i salladen några minuter i kylen.
Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.
Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.
Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små paket så blir salladen mycket dyr.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Dhal indisk linsgryta gryta med linser
Dahl indisk linsgryta. En god, billig och nyttig gryta med linser. Lök, het curry och linser går mycket bra ihop.
Vill du lyxa till din linsgryta så tillsätter du mer grönsaker som morot samt kryddar med vitlök, färsk ingefära, koriander, kummin, kanel, kokosmjöl och färsk lime.
Om du önskar kan du ha i quornbitar eller sojakuddar.
Örtsalt och grönsaksbuljongtärning gillar jag ej personligen men har du inget emot smakförstärkare så kan du såklart ha i det.
Servera indisk dahlgryta med bröd ex. Naan-bröd (sök recept receptfavoriter), naturell yoghurt blandat med hackad mynta tomat (ev. gurka) är gott till. Basmatiris hör också till - koka riset med en stång kanel, en nypa gurkmeja samt gärna muskotblomma. Blanda lite av riset med gurkmeja och blanda sedan ut i det övriga riset. Garnera gärna riset med rostad lök. Mango chutney är också gott till linsgrytan.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook