AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Lax i sås med pressad potatis
Lax i sås med pressad potatis. Stekt lax som kokas färdig i en god sås med grädde, vitvinsvinäger och gräslök. Gott med pressad potatis. Tärnad gurka och tomat i lite vinäger, salt, peppar och olivolja är gott till också.
Istället för potatis kan du ha råris, pasta eller quinoa till.
Vill du inte pressa potatisen så blir det såklart gott med hel kokt potatis till laxen.
Servera gärna ett gott bröd till att doppa i såsen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pasta med räkor i tomatsås
Pasta med räkor i tomatsås och riven ost. En god och enkel lunch eller middag. Du kan välja valfri pasta - jag gillar spagetti eller penne till denna rätt.
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde. Trofie är en god pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde
Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde. En god vegetarisk pasta. Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.
Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Vårlök i ugn
Vårlök i ugn. Bakad vårlök är gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta speciellt grillat.
Blasten kan du spara till annat om du önskar.
Blir också gott med vanlig gul lök eller rödlök.
GI pizza
GI pizza med dinkelmjöl, mozzarellaost, soltorkad tomat, lufttorkad skinka och ruccola.
Med denna dinkelpizzadeg kan du baka fyra runda goda gi-pizzor eller en stor långpannapizza.
Vintips till är ex. Masi Campofiorin från Valpolicella eller något annat rött italienskt vin.
Picklad rödlök
Picklad rödlök. Inlagd rödlök i ättikslag och senapsfrön är gott som tillbehör till det mesta ex. pulled pork, grillat med mera.
Enkelt, billigt, gott och hållbart. Blir bara godare i kylen.
Har du bråttom och inte har tid att vänta tills nästa dag kan du lägga löken i en skål och hälla över lite lag. Arbeta sedan in lagen med handen i 10 minuter tills löken är mjuk. Lägg över löken i burk och slå över resten av lagen - löken kan nu serveras direkt men blir såklart godast av att stå till sig.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tomatsås
Tomatsås. En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. någon dl tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Tomatsås kan såklart smaksättas som du vill och förslag på varianter är att tillsätt 1 röd chilifrukt för hetare sås; 0,5 tsk gurkmeja och 0,5 tsk curry för lite mustigare indisk stil; 1 tsk paprikapulver och 0,5 tsk spiskummin eller lite rökessens för BBQ sås (ta inte för mycket bara för då smakar det bara rök).
Socker kan ersättas med honung eller råsocker.
Vinäger kan ersättas med balsamvinäger eller 1 dl vin.
Själv gillar jag rosmarin i tomatsås men man kan ta de kryddor man gillar som timjan, basilika och/eller oregano efter tycke.
Linser med honung och balsamvinäger
Linser med honung, balsamvinäger och rödlök. Blir också gott med bönor.
Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera med ugnstekt potatis eller potatispuré. En tomatsallad är gott till. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.
Latte med choklad
Latte med choklad eller choko-latte. Kaffe med chokladsmak. Välj ljus choklad eller mörk choklad. Eller prova med mintchoklad.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Bagels med soltorkad tomat och sallad
Bagels med soltorkad tomat, färsk tomat, blandad sallad, gurka, färskost, lök och paprika. Vegetariska bagels.
Gott, enkelt och rätt nyttigt till lunch, utflykt eller kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Risgrynspudding med saffran
Risgrynspudding med saffran. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding med saffran är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vitlökssås
Vitlökssås. En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.
Salladsdressing med fransk senap och kapris
Salladsdressing med fransk senap och kapris passar till den mesta sallad. God till potatissallad, blandad sallad, sallad med lax, ägg och mycket annat.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll
Fänkålssoppa med Pernod och laxboll med färskost, pepparrot och äpple.
Pernod som är en sprit med anis- eller lakritssmak förstärker samma smak som finns i fänkålen på ett mycket gott vis.
Soppa med fänkål passar till förrätt, lunch eller soppmiddag.
Vintips till är vitt vin från Frankrike ex. en Chablis.
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god vegetarisk pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook