AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kokta makaroner
Kokta makaroner. Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
1 - 1,5 dl okokta makaroner blir 3 -4 dl kokta makaroner vilket är en portion.
Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås och ev. riven ost samt riven muskot om du gillar det.
Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt ev. riven muskot.
Vegetarisk makaronilåda
Vegetarisk makaronilåda med mozzarellaost, soltorkade tomater och purjolök.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Spenatlasagne
Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Sparrisrisotto
Sparrisrisotto. Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Rabarberchutney med chili och äpple
Rabarberchutney med chili och äpple. God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala.
Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney. Kan också användas som glace till grillat ex. kycklingspett, fläskfilé, skinkschnitzel eller grönsaker.
Silverkaka
Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor. Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaissås eller liknande. Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka (och lite gulare istället för vit).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tomatsås med sardeller
Tomatsås med sardeller. En vegetarisk pastasås som passar till valfri pasta som ex. spagetti eller använd till annat som tomatsås.
Sardellerna smakar inte direkt fisk i tomatsåsen utan tillför sälta och smak av Umami - en smakhöjning av tomatsåsen.
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Chokladpannacotta
Chokladpannacotta. Klassikern pannacotta här smaksatt med choklad och serverad med jordgubbar, chokladrån samt citronmeliss. Supergott med ett sött dessertvin eller till espresson med en avec.
Pannacottan kan serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär, riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss.
Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man dubbla satsen och laga dessert till många.
Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 4 portioner.
Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Sparrisstuvning
Sparrisstuvning. Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.
Friterad klyftpotatis
Friterad klyftpotatis eller Idahopotatis. Stora klyftor av bakpotatis som friteras gyllene med skal.
Goda som tillbehör till grillat, hamburgare, på buffé eller till allt möjligt där potatis passar.
Du behöver en termometer eller en fritös för att kontrollera oljans temperatur.
Ha också ett lock till hands att täcka oljan med om olyckan skulle vara framme (släck ej med vatten utan kväv eld med lock).
Använd en hålslev eller träslev att ta upp potatisen ur oljan - chansa ej med plastredskap.
Pommes Frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till grillat kött, kyckling, fisk mm eller bara med stekt ägg.
Se till att ha ett lock bredvid om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Spruta aldrig vatten på brinnande olja - stryp den med lock. En fritös fungera annars mycket bra.
Servera gärna dina pommes frites med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar.
Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.
En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Först ska potatisen bara koka i oljan eller förkokas i vatten, därefter ska den friteras på högre värme och få färg och knaprighet.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Örtolja med basilika basilikaolja
Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.
Vit bönhummus
Vit bönhummus. En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärter.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook