AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Ska du servera parmesanost och annan ost till en vegetarian så tänk på att de ej är vegetariska om de innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället eller servera något annat till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Parisersmörgås Parisare
Parisersmörgås eller Parisare är en stekt smörgås eller macka med köttfärsbiff på typ Biff à la Lindström samt stekt ägg.
Till Parisersmörgås passar öl eller mjölk.
Här har jag valt att steka biffarna för sig och lägga på bröden. Man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och steka hela. Efterstek då gärna på låg värme till önskad stekgrad.
Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter
Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter. En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter som kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).
Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar du den lite innan servering.
Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.
Lammfärsbiffar
Lammfärsbiffar. Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pastasallad med kassler
Pastasallad med kassler, cocktailtomater, majs, gurka, purjolök och rödlök.
Kokt broccoli, bondbönor, soltorkad tomat, tärnad ost, riven morot är också gott i pastasalladen.
Pastasallad är gott till picknick eller att ta med som lunch eller till buffé med gott nybakt bröd.
Spagetti med tomatsås
Spagetti med tomatsås. En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Pasta med räkor, svamp och grädde
Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Vaniljmoussetårta med bär
Vaniljmoussetårta med färskost och digestivekex. Perfekt till dessert ex. på buffebord, midsommar, kräftskiva och påsk.
Servera vaniljmoussetårtan med rikligt med färska bär på eller bredvid. Ex. skivade jordgubbar, färska hallon, vinbär eller blåbär.
Du kan också servera moussetårtan med rårörda frysta bär likt sylt. Blanda bär med socker efter smak, rör och låt sockret smälta. Gott med blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron eller blanda efter smak.
Eller en fruktsallad med ex. färsk ananas i bitar, färska skivade jordgubbar och tärnad melon.
Vinägrett med rödlök
Vinägrett med rödlök som marineras mjuk i vinäger, salt, olivolja samt honung. Rödlöken blir mjuk, god och mild i smaken när den marineras.
Vinägretten passar som sås och dressing till all slags sallad, grillade grönsaker; fisk eller kött.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås
Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris.
Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.
På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika).
Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.
Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Vegetarisk pasta med chili, vitlök och soltorkade tomater
Vegetarisk pasta med chili, vitlök, soltorkade tomater, riven parmesan, färsk basilika och ruccola. Passar både till vardags som fest.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Gratinerade nachos
Gratinerade nachos. För att lindra den värsta hungern kan du bjuda på gratinerade nachos. Eller servera på enkelt vis nachos med tomatsalsa och guacamole.
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig eller gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp
Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.
Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.
Kikärtsgryta
Kikärtsgryta. En god och nyttig vegetarisk samt vegan gryta med kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander. Utan kött eller mejeriprodukter.
Gott i kikärtsgryta är även att koka med tärnad potatis, blomkål, broccoli, majs, zucchini, sötpotatis eller andra grönsaker.
Du kan servera med couscous som i receptet eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd. Vidare är mango chutney eller harissa gott till.
På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango (sök recept här på receptfavoriter.se).
Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.
Sallad med granatäpple
Sallad med granatäpple, cocktailtomater och rödlök samt senapsdressing. Gott, nyttigt och enkelt.
Annat gott i salladen är fetaost, gurka, riven morot och avokado.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Thairyta med röd curry
Thairyta med röd curry. Servera som hel rätt eller en av flera med thairis eller basmatiris.
Också gott i thaigryta är paprika i bitar, vattenkastanjer, böngroddar, bambuskott, färsk eller ananas på burk, morot eller grönsaker efter smak.
Rågmjölsgröt
Rågmjölsgröt. En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Någon klick smör kan man också röra i gröten.
1 portion: 2,5 dl vatten, 0,75 dl rågmjöl och 1 krm salt.
2 portioner: 4,5 dl vatten, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 krm salt.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook