AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Ska du servera parmesanost och annan ost till en vegetarian så tänk på att de ej är vegetariska om de innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället eller servera något annat till.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 11)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Bulgursallad med kyckling
Bulgursallad med kyckling. En god ljummen eller kall matig sallad med grillad kyckling som även passar dig som äter GI eller LCHF. Med majs, matyoghurt, morötter, vitlök, salladslök och curry.
Du kan ha andra grönsaker i också som kokt broccoli, blomkål, bönor, gröna bönor, hackad persilja osv.
Gott med en grönssallad till också - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Sillbullar med korintsås
Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.
Du behöver kokt kall potatis och stekt eller kokt kallt kött som kalvkött från ex. kalvstek eller annan rå köttfärs.
Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Det är inte bara sill i sillbullar utan kött också. Kokt kalvkött blir godast. Har man andra köttrester går de givetvis bra. Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Pasta med bacon, chili och vitlök
Pasta med bacon, chili, vitlök, ärtor, olivolja och salladslök toppad med parmesan.
Istället för chiliflakes kan du ta färsk chili ex. en spansk röd chilifrukt eller efter smak.
Istället för salladslök kan du ta en halv purjolök.
Pasta med räkor i tomatsås
Pasta med räkor i tomatsås och riven ost. En god och enkel lunch eller middag. Du kan välja valfri pasta - jag gillar spagetti eller penne till denna rätt.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning
Vaniljbullar. Hembakta bullar med vaniljfyllning av smör och vaniljsocker.
Baka vaniljbullar om du är trött på vanliga kanelbullar.
Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pannacotta med björnbär
Pannacotta med björnbär. Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna.
Pannacottan häller du i portionsformar för att stelna i kyl eller frys. Du kan också göra åtta mindre portioner i små glas som då passar att servera på en buffé.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Grillade grönsaker
Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som halverade tomater samt grönsaker som kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.
Risotto
Risotto. Klassisk risotto med parmesan, vitt vin, buljong och Avorio eller Carnaroliris. Risotto kan serveras som den är som huvudrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk och grönsaker eller som på bilden med lufttorkad skinka, färsk spenat och tomatsallad.
Risotton kan även smaksättas med stekt tärnad svamp till svamprisotto; hackad spenat till spenatrisotto; med räkor till räkrisotto osv.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Veganpytt vegansk pyttipanna
Veganpytt. Vegansk pyttipanna med potatis, lök, kålrot, morot och sojakorv.
Här har jag valt Jättekorv från Astrid och Aporna men det går också bra med annan sojakorv.
Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja.
Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till veganpytten.
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Indiskt ris
Indiskt ris. Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Morotssallad
Morotssallad. En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.
Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).
Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
Olivoljan kan bytas mot kallpressad rapsolja; vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger; örter som timjan, dragon, rosmarin passar också; istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott; sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander. Curry är också gott att smaksätta morotssallad med.
Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.
Rågmjölsgröt
Rågmjölsgröt. En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Färskpotatis med purjolök
Färskpotatis med purjolök är ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen passar utmärkt på buffe.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Kokt broccoli
Kokt broccoli passar till det mesta och är mycket nyttigt.
Istället för färsk broccoli kan du koka fryst broccoli. Den frysta broccolin är förvälld (förkokt) redan och är bara att koka upp så att den blir varm.
Du kan också koka broccolin i mikron med lite vatten i en skål du täckt över. Kör då på full effekt ca 2 minuter.
Vill du förbereda och koka broccoli i förväg och sedan förvara kall så se till att snabbt kyla ner den i en stor skål med kallt vatten och helst is så håller den sin fina gröna färg samt spänst bäst.
Välj gärna ekologisk obesprutad broccoli.
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept eller julskinkerecept. Recept på kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Spagetti Bolognese med köttfärssås
Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti eller annan pasta. Här ett grundrecept på Bolognese som är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök. I lumpen hade vi ett hemligt trick - vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera med riven ost av typ parmesan.
Man kan också ha i ketchup såklart som är sött och surt på samma gång.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook