AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Färsk pasta utan ägg

Färsk pasta utan ägg Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)


5 port färsk pasta utan ägg
Förberedelse: 40 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6,5 dl, ca 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: valfri pastasås; pesto; valnötspesto; pesto på soltorkad tomat; pressad vitlök och chili fräst i olivolja samt hackad basilika, soltorkad tomat och riven parmesan.

Tillagning:

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto. Ett annat förslag är att fräsa två pressade klyftor vitlök med en halv hackad röd chili i olivolja. Hacka ev. med några blad färsk basilika och några soltorkade tomater. Blanda sedan med pastan när du kokt den och smaka av med salt och peppar samt riven parmesan.
  6. Dags att rulla pastan. Använd en pastamaskin och gör tagliatelle eller annan färsk pasta. Eller kavla ut till 2-3 mm tjocklek, rulla ihop och skär ca 4 mm breda bandspagetti. Ett förslag är att rulla avlånga pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med valfri pastasås, pesto, valnötspesto eller pesto på soltorkad tomat.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Färsk pasta utan ägg:

Fisklåda med sill, potatis och grädde
Fisklåda med sill, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.
Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Fisklådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen.
Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör
Oxfilé provencale oxfile med vitlökssmör är en klassiker.
Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor.
Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.
Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.
Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god vegetarisk pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Färsk pasta med kyckling och svamp
Färsk pasta med kyckling och svamp i grädde. Välj pasta som tagliatelle eller farfalle. Ett vitt vin passar till kyckling- och svamppastan.
Soppa med pasta
Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök. Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde.
Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.
Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Kyckling i ugn med fetaost
Kyckling i ugn med fetaost, basilika, chili, cocktailtomater, grädde med lite ost. Sås och kyckling i en form.
Gott med tillbehör som pasta som tagliatelle, ris, pressad potatis, klyftpotatis, korngrynssallad eller quinoa.
Heta räkor med pasta räkpasta
Heta räkor med pasta. En god räkpasta med chili, vitlök, riven ost, spenat och god pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Vintips till pasta med heta räkor blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.
Vill du har mer såsighet tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (valfritt)
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Laxpaket med mozzarella
Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Saffransrisotto
Saffransrisotto. En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Kokta och marinerade skärbönor
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
Pasta med mandelpesto
Pasta med mandelpesto. Hemgjord pesto av mandel är god, nyttig och billigare än pesto på pinjenötter. Annars är det samma ingredienser som till en klassisk italiensk pesto med parmesan, olivolja, vitlök och olivolja.
Spagetti, tagliatelle, skruvar eller annan pasta blir gott till peston. En god vegetarisk pasta.
Tomatsoppa med risoni och parmesan
Tomatsoppa med risoni och parmesan. God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rostad paprika och zucchini
Rostad paprika och zucchini med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola. Gott som tillbehör, på buffé eller som sallad.
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Amerikanska veganpannkakor
Amerikanska veganpannkakor med sojamjölk eller havremjölk. Utan ägg och mjölk. Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor. Veganvariant av pannkakor.
Du kan tillsätt en halv burk majs i smeten för majspannkakor. Eller prova med sirap, helst lönnsirap. Blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad. En höjdare. Kan också serveras med avokado, mango och tomatsalsa.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Kokt vit sparris med Hollandaisesmör
Kokt vit sparris med Hollandaisesmör. Gott som förrätt eller som grönsakstillbehör till grillad fisk eller på en buffé.
Räkna tre sparrisar per portion som förrätt. Serverar du sparrisen som grönsakstillbehör kan du dela dem på mitten och räkna ca 1,5 sparris per portion.
Ska du koka mycket sparris så är det en bra idé att binda ihop dem i buntar med bomullssnöre så är de lättare att koka, plocka upp och förvara ex. i kylen (slå in i en blöt handduk).
Vintips till är ett vitt vin som Gewurtztraminer.
Couscous med cashew och russin
Couscous med cashewnötter, russin och harissa (chili) är gott som tillbehör. Enkelt att laga till många. Receptet kan dock halveras för 4-5 portioner (eller dubblerad för stor fest).
Pasta med räkor och spenat
Pasta med räkor och spenat. En god pasta till fest eller vardagsmys. Pastasåsen är en vitvinssås med räkor, kräftstjärtar och babyspenat.
Här med spagetti men du kan ta penne, tagliatelle eller annan pasta.
Vintips till räkpastan är ett vitt vin ex. en chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook