Paprikasoppa

Paprikasoppa är gott till lunch, middag eller förrätt och är enkelt att laga. Servera gärna paprikasoppa med ett gott bröd som vitlöksbröd.

Med några vitlöksfrästa räkor i varje sopptallrik samt någon droppe tryffelolja samt grissinis så har den en festlig förrätt - gärna med mousserande eller vitt vin till. Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.

Vill du ha en glutenfri paprikasoppa så byter du ut mjölet mot ljus maizenaredning. 

4 portioner paprikasoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 röda eller gula paprikor
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl eller ljus maizenaredning
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller färskmalen från kvarn
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skrubba paprikorna i vatten.
  2. Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
  3. Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
  4. Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
  5. Fräs paprikan några minuter.
  6. Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan.
  7. Skala och pressa ner vitlöken.
  8. Fräs några minuter under omrörning.
  9. Pudra över mjöl och rör ut det.
  10. Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  13. Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer