Hemgjorda majstortillas

Baka små mjuka Mexikanska majstortillas att fylla med kött, kyckling eller fisk samt frästa svarta bönor, salsor, grönsaker osv.
Baka dem strax innan servering, samma dag eller högst dagen innan. Förvara dem inslagna i en kökshandduk.
Majstortillas kan även friteras till knapriga tostadas eller tortillachips.
Du behöver ett speciellt majsmjöl ex. Hari Masa och en tortillapress som finns i butiker eller nötshoppar med Mexikansk mat. Ex. www.andale.se
Istället för tortillapress kan man använda en kavel eller pressa med undersidan av en kastrull och ha lite tjockare plast mellan. Pressar du i tortillapress så lossar de lättare om du viker om en bit tjockare plastfilm eller plastpåse när du pressar dem.
Räkna att du får ut runt 30 stycken små majstortillas på 12 cm diameter vilket räcker till 6 portioner.

6 portioner majstortillas

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram majsmjöl för tortillas Masa Harina
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 msk olivolja eller majsolja
  • 4 dl vatten

Tillagning

  1. Värm vatten till 75 grader.
  2. Blanda mjöl, salt och olja i en bunke.
  3. Tillsätt det varma vattnet lite i taget och rör ihop till en deg.
  4. Degen ska kunna knådas i bunken utan att fastna. Du får därför justera med antingen liter mer majsmjöl eller mer vatten tills degen är mjuk men fast nog att pressas ut till tortillas utan att spricka i kanterna.
  5. Knåda några minuter till och låt sedan degen vila i övertäckt med plastfilm i 20 minuter.
  6. Forma degen i kulor i storlek av 3,5 cm i diameter.
  7. Lägg en degkula i taget med lite plastfilm över och under samt pressa i tortillpressen till rundlar på ca 12 cm i diameter och 1-2 mm tjocklek.
  8. Baka dem i en torr stekpanna. Tips är att använda två pannor samtidigt.
  9. Värm pannan till runt 75% värme. Lyft upp majstortillas försiktigt med en stekspade och stek dem i pannan. Börja med någon minut på första sidan så att den stelnar, vänd och stek någon minut på andra sidan så att den får färg. Vänd igen och tryck till den så att den bubblar upp något och får färg.
  10. Baka 2-3 tortillas i pannan i taget och lägg efter hand över i en brödkorg eller fat inslagna i en ren kökshandduk.
  11. Förvara i kökshandduken och servera dem ljumma. De kan också förvaras i kylen övertäckta och sedan värmas upp igen till servering.
E-mail
Medel: 1.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer