Pajdeg till söta pajer

En ljus deg som passar till söta pajer, pajskal, desserter med mera. Ett grundrecept på pajdeg helt enkelt. Här tips på hur du lagar ett pajskal du sedan kan baka vilken dessert- eller efterrättspaj du vill med. 

Prova citronpaj, pumpapaj, paj med röda vinbär och maräng, plommonpaj, kanel- och äppelpaj, ananaspaj eller fyll pajskalet med tärnade äpplen blandade med lite kanel och socker så får du äppelpaj, med bär som blåbär, socker och lite potatismjöl får du blåbärspaj eller krusbärspaj, vinbärspaj, björnbärspaj osv. Då kan du också garnera med några strimlor pajdeg på toppen och sedan servera med vaniljsås eller vaniljglass. 

En annan enkel variant är att fylla pajskal med vaniljvisp samt färska bär och vips så har du en jättegod variant på paj och tårta till fest, fika eller buffé. Ska du ex. ha fest så kan du baka pajskal i förväg i små portionsformar (aluminium) som du sedan fryser in. Tina och värm samt låt svalna innan servering då du fyller dem med vaniljvisp eller vispad grädde samt toppar med sylt, färska eller rårörda bär. Garnera ev. med citronmeliss. Istället för portionsformar kan du baka pajskal i stora 24 cm formar - här kan du ta engångformar i aluminium om du behöver många pajer. 

Man kan också ha i någon tsk vaniljsocker för mer smak på degen. 

Här hittar du alla pajrecept och här kan du läsa mer om hur du lyckas med paj. 

1 sats pajdeg till en pajform

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader om du ska baka något som ex. paj med degen.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  4. Nu kan du använda pajdegen till det du önskar. Kavla ut den med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen.
  5. DEG TILL GARNERING: Tänk på att spara lite av degen om du ska ha till att garnera ex. paj med. Det kan vara så enkelt som några strimlor eller rutmönster som man lägger på snedden överst på pajen. Avancerat är att skär ut former som blad och figurer. Eller så kan man klä helt med ett lock av deg. Gör då några hål i degen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
  6. PAJSKAL: Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Nu är pajskalet klart att användas ex. fyll pajskalet med önskad fyllning och baka din paj.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer