Vegetarisk paj

Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost. Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och ev. en het chilisalsa och korianderchutney om du gillar det (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.

6 portioner vegetarisk paj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 0,5 halloumi
  • 1 morot
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 165 gram majs
  • 4 champinjoner
  • 1 huvud broccoli
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl riven ost som mozzarella
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
  4. Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
  5. Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
  6. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  7. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  9. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  10. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  11. Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera pajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer