Vegetarisk paj

Vegetarisk paj med massor av grönsaker och god salt halloumiost. Paprika, broccoli, lök, morot, vitlök, majs, riven ost och champinjoner - allt gott i en paj man vill ha.
Gott med matyoghurt, grönsallad, vinägrett och ev. en het chilisalsa och korianderchutney om du gillar det (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna en liten burk majs på ca 165 gram.

6 portioner vegetarisk paj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 0,5 halloumi
  • 1 morot
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 165 gram majs
  • 4 champinjoner
  • 1 huvud broccoli
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 dl riven ost som mozzarella
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smula eller hacka sönder halloumi. Skala och tärna morot.
  4. Fräs halloumi och morot i smör eller olivolja några minuter.
  5. Tärna paprika och tillsätt den. Skala och hacka lök och finhacka samt tillsätt den. Tillsätt majs och hackade champinjoner. Fräs runt några minuter.
  6. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  7. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolin.
  9. Koka broccolin i en minut för fryst broccoli. Färsk broccoli kan du koka 5 minuter. Häll av i durkslag och skaka så att allt vatten rinner av.
  10. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  11. Fördela grönsaker och broccoli i pajskalet
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda pajen ca 30 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera pajen varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer